Lukiosta valmistuneen neuvo: “Pitäkää intohimo tekemiseen, tehkää sitä mistä tykkäätte ja – syökää hyvin”

Lukio, musiikin perustutkinto konservatoriossa ja urheiluakatemia. Siinä olivat AnttoTunkkarin elämän raamit muutaman vuoden ajan. – Nyt jälkikäteen ajattelen, että olisi voinyt yrittää päästä vähemmälläkin.

lukio
Antto Tunkkari kokkolalaisessa puistossa, taustalla katumaisemaa.
Petra Haavisto / Yle

Syksyllä Sibelius-akatemiassa sello-opinnot aloittava kokkolalainen Antto Tunkkari myöntää, että päivät olivat aika pitkiä.

– Lukio oli aina kahdeksasta neljään, eli lukujärjestyksen kaikki palkit olivat aina täynnä kursseja. Urheilukatemia toimi maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Aamutunnit oli varattu urheilulle, sen lisäksi urheilin iltapäivisin, jos oli aikaa. Musiikin opiskelu jatkui lukion jälkeen konservatoriolla loppuiltaan. Monesti meni yhdeksään, kymmenenkin saakka.

Antto laskeekin urheilun ansioksi sen, että jaksoi lukio/musiikki/pyöräily-paketin vaatimuksissa.

– Välillä tuntui, että oli totaalinen uupumuskin, mutta urheilu oli se kantava voima, jonka avulla jaksoi. Se piristi ja fyysinen kunto säilyi. Musiikki taas antoi toista, henkistä puolta.

Unta ja ruokaa

Anton mukaan varsinkin lukion kolmas vuosi oli ikävää aikaa, jos sitä katsoo ruokailun kannalta.

Koulussa ehti syödä yhden annoksen, sitten kun mentiin konservatoriolla, saattoi mennä iltaan asti.

– Koulussa ehti syödä yhden annoksen, sitten kun mentiin konservatoriolla, saattoi mennä iltaan asti. Sen jälkeen meni kahdeksaan-kymmeneen saakka ennen kuin pääsi kotona syömään. Varsinkin silloin, kun urheilin tosissani, oli ruokapuolen kanssa aika rankkaa.

Antto sanookin, että jos harrastuksia ja koulua yhdistelee hänen tavallaan, pitää ottaa huomioon, että pystyy syömään tarpeeksi.

Vaikka päivät ja illatkin olivat täynnä, Antolla ei ollut univaikeuksia. Hän kuitenkin myöntää, että olisi tarvinnut unta enemmän.

– Silloin, kun ei ollut koeviikkoja ehti nukkumaan, mutta muuten lukemiset venyivät monesti aivan yötä vasten.

Opintojen sovitteleminen hankalaa

Yksi vaikeus kaksoistutkinnon suorittamisessa oli päällekkäisten opintojen lomittaminen.

– Lukiossahan on kursseja tarjolla aamusta iltapäivään, iltaisinhan niitä ei ole. Konservatoriossa taas kursseja on aaamusta iltaan. Niitä jouduin vähän sumplimaan, musiikin opiskelussa piti ottaa vain iltakursseja.

Antto suoritti lukion kolmessa ja musiikin perustutkinnon neljässä vuodessa.

– Rykäisin neljäntenä vuonna musiikissa kaikki mahdolliset kurssit. Niitä oli tosi paljon, koska ei ollut mahdollista käydä niitä aikaisemmin lukion vuoksi.

Anton mukaan ratkaisu oli hyvä, sillä hän pystyi omistautumaan musiikkiopinnoille ja harjoittelemaan lähes aamusta iltaan.

Aikaisemmin tiiviinä mukana ollut kilpapyöräily on saanut jäädä kuntoilun tasolle. Intoa urheiluun olisi enemmältikin, mutta musiikki verottaa nyt entistä enemmän aikaa, kun opinnot ovat edessä.

Psykologin kannustamaa oman vapaa-ajan ottamista Antto ei aikanaan harrastanut. Jos hän ei tehnyt lukio-opintojaan, olivat vuorossa joko musiikki tai urheilu. Mennyt elämäntapa kuitenkin opetti jotakin.

– Se opetti sen, että pitää järjestää aikataulu niin, että selviää hengissä.

Nyt aloittavalle lukiolaiselle, jolla on harrastuksia, hän lähettää seuraavat terveiset:

– Pitäkää intohimo tekemiseen, tehkää sitä mistä tykkäätte ja – syökää hyvin.