Länsimetron piti aloittaa liikennöinti tänään – toisin kuitenkin kävi

Tänään piti olla se päivä, kun Länsimetro aloittaa liikennöinnin. Epäselvyyksien ja sekaannusten täyttämä hanke sai takapakkia aivan viime metreillä, kun kesällä vain kaksi kuukautta ennen liikenteen alkamista ilmoitettiin, että viivästyksiä on luvassa. Nyt tavoite on, että metrolla pääsee liikkumaan Espooseen vuodenvaihteen jälkeen.

Länsimetron aseman yhteyteen rakennetaan kauppakeskusta Helsingin Lauttasaaressa. Metrohanke on ylittänyt pahoin budjettinsa. Metron piti aloittaa liikennöinti jo elokuun puolivälissä. Viimeisimmän tiedon mukaan Länsimetro kulkee aikaisintaan tammikuussa. Kuva: Yle

Kauan odotettu päivämäärä, 15.8 on tänään. Päivä jolloin Länsimetron oli määrä aloittaa liikennöinti Espooseen. Monien vaiheiden jälkeen tilanne on kuitenkin se, että metro ei kulje. Eikä kulje vielä lähitulevaisuudessakaan.

Vuosi sitten Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen kertoi Ylelle seuraavasti: "Kiskoasennukset saadaan loppuun lokakuun loppuun mennessä ja koeajoihin päästään helmikuussa. Tällä hetkellä näyttää erittäin hyvältä, että liikenne silloin myös alkaa."

Toisin kuitenkin kävi. Kesäkuun alussa HSL ilmoitti, että aloitus viivästyy turvallisuusongelmien takia. Siis vain kaksi kuukautta ennen, kuin liikennöinnin oli tarkoitus alkaa.

Arvioissa mentiin pahasti metsään

Tästä sai alkunsa edelleen käynnissä oleva selvitysten prosessi. Epätietoisuus on vallannut ihmiset, eikä vieläkään ole tarkalleen selvillä, että milloin metrolla oikein pääsee Espooseen. Enää ei ole annettu tarkkaa päivämäärää, ainoastaan arvioita mahdollisesta liikennöinnin aloittamisen ajankohdasta. Syitä myöhästymiselle on ollut monia, enemmän tai vähemmän ympäripyöreitä.

Aalto-yliopiston metroasema Espoon Otaniemessä. Kuva: Suvi Vesalainen / Yle

– Rakennustyöt vain kestivät pidempään, kertoi Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo kesäkuun lopussa Ylelle.

– Olemme ehkä olleet ylioptimistisia, Matti Kokkinen sanoi kesäkuisessa tiedotustilaisuudessa.

Viivästyminen käy veronmaksajien kukkaroille

Nämä kommentit kertovat pääpiirteittäin kokonaiskuvan metroprojektista. Kaikenlaisia ongelmia ja sattumuksia on ollut alusta lähtien. Budjetti on noussut alkuperäisestä arviosta 713 miljoonasta eurosta aina 1,09 miljardiin euroon. Yksi suurimmista keskustelunaiheista onkin ollut, että kenen maksettavaksi nämä kustannukset oikein lankeavat.

Kokkinen kertoi aiemmin, että maksajina ovat kaupungit, toisin sanoen veronmaksajat, niiltä osin, kuinka Länsimetro kaupunkeihin jakaantuu. Valtaosa, yli 80 prosenttia päätyy espoolaisten veronmaksajien maksettavaksi. Kalliiksi siis tulee.

Korvaavat bussilinjat löydettiin

Bussiliikennettä oli määrä karsia metroliikenteen alkaessa ja epätietoisuutta aiheuttikin, että miten busseille nyt käy, kun metro seisoo paikallaan. HSL tiedotti kuitenkin aiemmin kesällä, että korvaavia busseja on järjestetty. Joukkoliikenne Espooseen, Kauniaisiin ja Kirkkonummelle jatkuu lähes ennallaan.

Muutoksia linjoihin ja bussien numerointeihin kuitenkin tulee.Täältä (siirryt toiseen palveluun)pääset tutustumaan niihin.

Jäämme jännityksellä odottamaan, että milloin sinne Matinkylään metrolla todella pääsee.