Hyppää sisältöön

Tutkijat iloitsevat: tupakasta luopuminen sai todennäköisesti tappavan sairauden vähentymään nopeasti

Neurology-lehdessä julkaistussa suomalaistutkimuksessa selvitettiin lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon yleisyyttä. Se oli vähentynyt samaa tahtia tupakoinnin vähentymisen myötä, erityisesti työikäisten ikäluokkien keskuudessa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto (SA-vuoto) on sairaus, joka niittää kuolemaa tehokkaasti. Noin puolet kuolee vuoden sisällä sairastumisesta.

Tutkijoilla on syytä iloon, sillä sairaus on alkanut vähentyä nopeaan tahtiin. Syynä pidetään tupakoinnin vähentymistä.

Neurology-lehdessä julkaistussa suomalaistutkimuksessa selvitettiin SA-vuotojen yleisyyden muutoksia vuosina 1998–2012. Lukuja verrattiin tupakoinnin yleisyyteen. Viidentoista vuoden aikana SA-vuotoihin sairastuneiden määrä laski alle 50-vuotiailla naisilla 45 prosenttia ja alle 50-vuotialla miehillä 38 prosenttia. Tällä hetkellä SA-vuotoon sairastuneita arvioidaan olevan Suomessa muutamia satoja vuosittain.

Samaan aikaan tupakointi väheni kolmanneksella Suomessa.

– Vaikka syy-seuraussuhdetta ei pysty koko maan kattavissa tutkimuksissa selvittämään, on hyvin todennäköistä, että kansalliset tupakkapoliittiset toimenpiteet Suomessa ovat vaikuttaneet tämän rajun aivoverenvuodon ilmaantuvuuden vähenemiseen, Suomen molekyylilääketieteen instituutin johtaja, professori Jaakko Kaprio sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Vanhemmissa ikäluokissa SA-vuotojen esiintyvyyden väheneminen oli vähäisempää mutta silti ihan huomattavaa. Yli 50-vuotiaiden naisten ryhmässä SA-vuotojen esiintyvyys laski 16 prosenttia ja miesten ryhmässä 26 prosenttia.

SA-vuoto on pullistuma, joka puhkeaa vaarallisesti

Joka kymmenennellä yli 70-vuotiaalla on aivoverisuonipullistumia. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, mistä voisi etukäteen tietää, kenen kohdalla pullistuma puhkeaa, aivopaine nousee ja ihminen lopulta kuolee. SA-vuoto tarkoittaa kuitenkin juuri tällaista aivoverenvuotoa.

Tutkijoiden mukaan tupakoinnin on havaittu altistavan puhkeamiselle.

SA-vuoto on monella tapaa ikävän tehokas tappaja. Joka neljäs sairastunut kuolee ennen kuin pääsee sairaalaan tai viimeistään sairaalan ensiavussa.

.
.