1. yle.fi
  2. Uutiset

Hattu, henkselit ja polvihousut – lapsikuvien tyyli juontaa vanhempien lapsuudesta

Lapset puetaan usein omaa romanttista lapsuusihannetta mukaillen. Tyttöjen tyyli on huomattavasti poikien sallivampaa.

Kotimaan uutiset
Pieni lapsi kuvattavana.
Karri Laihonen / Yle

Yhden vuoden ikään ehtinyt Justus Lehto viihtyy mainiosti kuvattavana. Justuksen tyyli on arvokas ja hillitty, kuten poikalasten kuvissa on trendinä. Tyttöjen kuvissa näkyy sen sijaan enemmän värejä ja eloisampaa tyyliä.

Vanhan ajan vaatteilla pyritään rakentamaan sellaista nostalgista lapsuutta, jota ei ehkä koskaan ole ollut olemassakaan.

taidehistorian lehtori Johanna Frigård, Turun yliopisto

– Poikien vaateosastokin itsessään on paljon suppeampi. Sieltä löytyy hattua ja henkseliä eli sellaista, joka mielletään vanhanaikaseksi. Sinänsä ne ovat kuitenkin pojilla nykymuotia, toteaa valokuvaaja Eeva Meusel.

Hän sanoo poikien tyylin olevan kuvissa seesteinen, koska juhlallisten lapsikuvien toivotaan kestävän aikaa.

– Vanhemmat ajattelevat, että vuosien päästä joku paidassa oleva mikki hiiri -printtikuvio ei välttämättä näytä enää kivalta.

Vauvakuvien tyylissä monta aikatasoa

Lapsikuvien tyyli viittaa samaan aikaan menneeseen ja tulevaan. Tätä mieltä on taideyliopiston lehtori Johanna Frigård, joka on tutkinut 1930-luvun lapsikuvia.

– Yleistää ei tietysti voi ajasta toiseen, mutta voisin ajatella, että vanhempi lasta kasvattaessaan läpikäy oman lapsuutensa vaiheita. Sen myötä menneisyys tulee mukaan lasten kuviin. Täytyy muistaa myös se, että lapsihan on aina tulevaisuuden ihminen.

Frigårdin mielestä jälkikasvun kuvissa näkyy vanhempien ihanne omasta lapsuudesta.

– Vanhan ajan vaatteilla pyritään rakentamaan sellaista nostalgista lapsuutta, jota ei ehkä koskaan ole ollut olemassakaan.

Lue seuraavaksi