Perseidejä kannattaa tähyillä lännessä ja etelässä heti pimeän tullen – idässä tähdenlennot näkyvät pisimpään

Perseidien meteoriparvi näkyy joka vuosi elokuun puolivälissä. Tänä vuonna tähdenlennot voivat näkyä vielä tavallista näyttävämpinä.

tiede
Tähdenlentoja ja linnunrata Saksasta Fehrmanin saarelta katsottuna.
Fehrmarnin saarella Saksassa lähellä Tanskaa Perseidien lisäksi näkyi hyvin myös Linnunrata 13. elokuuta 2015.Daniel Reinhardt / EPA

Ensi yönä kannattaa tähyillä taivaalle, sillä luvassa on varsinainen valoshow. Perjantain ja lauantain välisenä yönä taivaalla sinkoilee enemmän tähdenlentoja kuin vuosikausiin, kun Perseidien meteoriparvi näyttäytyy jokavuotiseen tapaansa. Tänä vuonna Jupiter-ilmiö saattaa voimistaa tähdenlentoja entisestään.

Selkeintä näkyvyys on maan itäosissa Kainuussa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Karjalassa, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Siellä näkyvyys taivaalle säilyy pisimmälle yöhön.

– Idässä on pisin katseluikkuna perseidien katsomiselle, Huutonen sanoo.

Myös eteläisessä osassa maata taivas on alkuyöstä selkeä. Vaikka pääkaupunkiseudulta Kainuuseen on luvassa iltapäivällä pilviä ja sadekuuroja, iltaa kohden sää poutaantuu ja taivas selkenee.

Länsirannikolla, Pohjanmaalla ja maan lounaisosissa tähdenlentoja kannattaa tähyillä heti pimeän tullen, sillä maan ylle on lännestä alkaen leviämässä illan ja yön aikana pilviä. Parhaiten tähdenlennot näkee avoimelta paikalta.

– Hyvä paikka Perseidien katseluun on sellainen, missä pääsee katsomaan taivasta mahdollisimman laajasti, Huutonen kertoo.

Huutonen kehottaa taivaalle katselijoita pukeutumaan lämpimästi, sillä tuuli voimistuu yön aikana ja aamuyöllä maan ylle leviää sateita.