1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maanpuolustusväki apuun salakalastuksen kitkemiseksi Pohjois-Karjalassa?

Maanpuolustuskoulutusyhdistys haluaa tarjota auttavan kätensä, jotta äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen salakalastus saataisiin kuriin. Jos suunnitelmat toteutuvat, kalastuksenvalvojat saavat yhdistykseltä teknistä ja taktista koulutusta.

Kuva: Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus

Maanpuolustuskoulutusyhdistys suunnittelee tarttuvansa Pielisjoen salakalastukseen. Pohjois-Karjalan koulutus- ja tukiyksikkö, KOTU, selvittää, voisiko se antaa kalastuksenvalvojille teknistä ja taktista koulutusta.

– Selvitämme myös yhteistyömahdollisuuksia muun muassa poliisin kanssa, KOTU:n jäsen Jani Räsänen kertoo.

Jotta koulutusta voidaan järjestää, täytyy ensiksi selvittää lainsäädännölliset asiat.

KOTU:n tarkoituksena on auttaa kalastuksenvalvojia ja siten vähentää uhanalaisten kalalajien salakalastusta Pohjois-Karjalassa. Jani Räsänen sanoo, että idea koulutuksen järjestämisestä tuli hänen luettuaan salakalastamisen suuresta määrästä.

– Lopullinen herätys oli se, kun sotilaskin jäi kiinni salakalastuksesta. Siitä lähti idea, voisiko kohteensuojaustaktiikkaa käyttää kohdistetussa kalastuksen valvonnassa. Näin sotilaan kiinnijäämisestä voi vielä koitua jotain hyvääkin järvilohen kannalta, Jani Räsänen kertoo.

Salakalastus on vain lisääntynyt Pielisjoella tänä kesänä. Kesän aikana poliisille on tehty jo toistasataa rikosilmoitusta kalastusrikkeistä.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys tekee muun muassa puolustusvoimien ja muiden viranomaisten hyväksymää yleishyödyllistä ja yhteiskunnallista toimintaa. Puolustusvoimat ei liity kalastuksenvalvojien koulutussuunnitelmiin.