1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Saamelaiskäräjät toivoo valtiolta rahoitusta saamelaismatkailun kehittämiseen ja poliittiseen toimintaan

Valtion ensi vuoden budjetin valmistelu on alkanut. Saamelaiskäräjien tavoitteena on uusi saamelaismatkailun edistämisprojekti sekä lisärahoitusta nykyisiin toimiin.

politiikka
Čoahkkimii leat oassálastan 20 áirasa
Xia Torikka / Yle

Valtiovarainministeriö on alkanut suunnittelemaan ensi vuoden valtion budjettia. Suomen Saamelaiskäräjien toiminta rahoitetaan valtion budjetista.

Tänä vuonna Saamelaiskäräjien budjetti on ollut yli 3,4 miljoonaa euroa, josta puolitoista miljoonaa on mennyt Inarissa sijaitsevan saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen kuluihin. Ensi vuoden budjettiin haetaan 300 000 euron lisäystä.

Poliittiset toimet ja kielenelvytystyö tärkeyslistan kärjessä

Tänä vuonna Saamelaiskäräjät on priorisoinut resurssejaan pohjoismaiseen saamelaissopimukseen sekä saamen kielten elvytystoimiin.

Hallintopäällikkö Pia Ruotsala kertoo, että Saamelaiskäräjät on ehdottanut valtiovarainministeriölle pakollisten kulujen lisäksi lisäystä muun muassa poliittisia toimia varten.

Lisäksi lisärahoitusta halutaan kielenelvytysprojektiin, saamelaisiin elinkeinoihin ja maankäyttöön, tiedottamiseen ja Saamen parlamentaarisen neuvoston ja kansainvälisten toimien edistämiseen.

Tänä vuonna prioriteetteihin kuulunut pohjoismainen saamelaissopimus tulee olemaan yksi tärkeimmistä asioista myös ensi vuonna.

Jatkuvien projektien lisäksi katse matkailuun

Saamelaiskäräjien hallintopäällikkö Pia Ruotsala kertoo, että jo käynnissä olevien projektien lisäksi tulossa olisi mahdollisesti uusi projekti, jolle he ovat toivoneet rahoitusta.

Ruotsala kertoo, että projektissa pyritään määrittelemään saamelaisen matkailun raameja.

Pia Ruotsala
Saamelaiskäräjien hallintopäällikkö Pia Ruotsala.Anneli Lappalainen / Yle

– Olemme hakeneet saamelaisen matkailun edistämiseen rahaa. Projektissa olisi tavoitteena määritellä kriteerejä saamelaiselle matkailulle, sanoo Ruotsala.

Saamelaiskäräjillä on useita jatkuvia kulttuuriprojekteja, esimerkiksi elokuva-, musiikki-, ja lastenkulttuurikeskukset.

Suomen huono taloudellinen tilanne vaikuttaa Saamelaiskäräjiin

Suomen heikko taloudellinen tilanne vaikuttaa myös Saamelaiskäräjiin.

– Tämän vuoden budjetti oli 200 000 euroa vähemmän kuin aiemmin. On todella ikävä asia, jos se tästä vielä huononee. Budjetti vaikuttaa paljon siihen, miten tehokkaasti pystymme täällä toimimaan, sanoo Pia Ruotsala.

Tulevalle vuodelle Saamelaiskäräjät on toivonut yhteensä noin 300 000 euron lisäystä vuoteen 2016 nähden. Näin ollen Saamelaiskäräjät odottaakin melkein neljän miljoonan euron budjettia.

– Se on pienin toivomuksemme, minkä todellakin tarvitsisimme, jotta pystyisimme toimimaan, Pia Ruotsala sanoo.

Lue seuraavaksi