Poliisi odottaa ohjeistusta uuden tupakkalain valvontaan

Uusi tupakkalaki kieltää tupakoimisen autossa, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita lapsia. Poliisi pitää uuden lain valvontaa liikenteessä vielä toissijaisena tehtävänään.

tupakkalaki
Henkilö pitää tupakkaa ulkona auton ikkunasta.
AOP

Tänään maanantaina voimaan tullut uusi tupakkalaki kieltää tupakoinnin autossa, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Poliisilla ei ole vielä selkeää toimintatapaa autossa tapahtuvan tupakoinnin valvomiseksi, kertoo ylikomisario Simo Pukkila Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Meillä ei ole mielikuvaa, miten valvonta tapahtuu tai mitä seuraamuksia siitä olisi ajoneuvon kuljettajalle tai siitä vastuussa olevalle henkilölle.

ylikomisario Simo Pukkila, Lounais-Suomen poliisilaitos

– Meillä ei ole mielikuvaa, miten valvonta tapahtuu tai mitä seuraamuksia siitä olisi ajoneuvon kuljettajalle tai siitä vastuussa olevalle henkilölle, Pukkila sanoo.

Tupakointi on ollut kiellettyä aikaisemmin muun muassa linja-autoissa ja takseissa. Poliisi muistuttaa, että tupakkalain valvominen kuuluu usealle eri viranomaiselle.

Huomio liikenneturvallisuudessa

Ylikomisarion mukaan perehtyminen lain sisältöön on vasta käynnistynyt poliisissa, eikä asia ole tärkeysjärjestyksessä kovinkaan korkealla. Poliisihallituksen ohjeistusta valvontaan odotetaan yhä.

Lain taustalla on terveydelliset näkökulmat. Pukkila korostaa, että poliisin resurssit liikennevalvonnassa kohdennetaan liikenneturvallisuuteen liittyviin asioihin.

– Rattijuopumukset, ylinopeudet ja turvavyön käyttö. Meidän ensisijainen asia liikennevalvonnassa on liikenneturvallisuus, Pukkila sanoo.