1. yle.fi
  2. Uutiset

Tunnin juna -hankkeelle luvassa kymmenen miljoonaa suunnittelurahaa

Valtiovarainministeriö esittää Turun ja Helsingin välisen nopean ratayhteyden yleissuunnittelun aloittamista miljoonarahoituksen turvin. Budjettiehdotus parantaisi myös Saaristomeren jätehuoltoa.

raiteet
Junarata.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Turun ja Helsingin välisen nopean ratayhteyden eli "tunnin junan" suunnittelu on saamassa valtion rahoitusta. Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiehdotuksessa hankkeelle on luvassa 10 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan yleissuunnitteluvaihe nielee noin 40 miljoonaa. Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen pitää hankkeen nousua rahoituslistalle merkittävänä edistysaskeleena.

– Nyt ryhdytään tekemään konkreettista suunnittelua siitä, miten ratahanke toteutetaan. Siinä tutkitaan maapohjaa ja inventoidaan alueita. Toisin sanoen tehdään paljon yksityiskohtaista suunnittelua koko kyseisellä noin 100 km:n rataosuudella.

Janne Virtanen luottaa siihen, että hankkeelle on luvassa suunnittelurahaa seuraavan neljän vuoden ajan. Sen jälkeen on uuden merkittävän ratkaisun paikka, kun siirrytään kohti ratayhteyden investointipäätöstä.

Alustavissa arvioissa on puhuttu noin kahden miljardin euron hankkeesta. Summasta osa olisi mahdollista saada EU:n kautta.

PSS saa uuden aluksen

Muita varsinaissuomalaisia rahoituskohteita ei budjettikirjasta liiemmin löydy. Valtatie kahdeksan perusparannushankkeen viimestelytöille ehdotetaan noin seitsemää miljoonaa, Saaristomeren ja Selkämeren vesiensuojeluun 6,5 miljoonaa ja saariston yhteysalusliikenteen järjestämiseen 13 miljoonaa euroa.

– Henkilökohtaisesti merkittävä ilon aihe on myös Pidä Saaristo Siistinä ry:lle osoitettu puolen miljoonan euron tuki uuden jätehuoltoaluksen hankintaan. Se on saariston jätehuollon kannalta äärimmäisen tärkeä asia, toteaa Janne Virtanen.

Myös maakunnan pienempien liikennehankkeiden eteenpäin saattaminen on vielä mahdollista. Virtanen panee toivonsa perusväylänpitoon sisältyvään noin 300 miljoonan euron rahoitusosuuteen korjausvelan vähentämiseksi. Summasta pitäisi lohjeta varoja muun muassa Turun kehätien perusparannuksen suunnitteluun Kaarinan Kauselan ja Kirismäen välille.

Lue seuraavaksi