1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingissä eniten nuoria koko Suomessa – työt ja opiskelut pääkaupunkiseudulla vetävät puoleensa

Helsingin kaupungin tietokeskuksen mukaan Suomen suurin ikäluokka on 67-vuotiaat. Helsingissä suurin ikäluokka taas on 27-vuotiaat. Pääkaupunki vetää siis nuoria ihmisiä puoleensa.

Kotimaan uutiset
Grafiikka
Kantakaupunki päättyy pohjoisessa Pikku-Huopalahteen, Pasilaan ja Käpylän seutuun.Yle Uutisgrafiikka

Helsinkiin muuttaa paljon nuoria ihmisiä erityisesti opiskeluiden ja töiden perässä. Pääkaupunkiseutu vetää puoleensa niin laajan koulutustarjonnan, kuin hyvien työmarkkinoidenkin takia.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori löytää selkeitä syitä, miksi Helsingin ikärakenne on muodostunut sellaiseksi kuin se on.

– Pääkaupunkiseutu on keskusalue, johon muutetaan muualta Suomesta. Usein ensimmäisenä etelään muuttaessa tullaan sitten Helsinkiin.

Vuori tarkentaa vielä, että Helsingin kantakaupungissa asuu lähes kolmasosa helsinkiläisistä. Juuri kantakaupunki on se alue, jonne nuoret aikuiset muuttavat muualta Suomesta. Muuttajia on myös Helsingin muilta alueilta.

– Lähtijöitä Helsingistä on sitten vanhemmalla iällä. Ryhdytään perustamaan perheitä, kaivataan isompia asuntoja ja niin edelleen. Näin ollen siis levittäydytään naapurikuntiin, jatkaa Vuori.

Tilaston perusteella voidaan siis todeta, että Helsinki on usein se paikka, johon nuoret tulevat aloittamaan elämäänsä joko töiden tai opiskelun parissa. Vanhemmalla iällä sitten muut kaupungit nostavat suosiotaan.

Tilastot ovat saman suuntaisia myös muissa Pohjoismaiden suurimmissa kaupungeissa. Esimerkiksi Århusissa ja Kööpenhaminassa 16–29-vuotiaiden osuus väestöstä vuonna 2014 oli yli 25 prosenttia.

Lähteet: Helsingin kaupungin tietokeskus

Lue seuraavaksi