Promovendi, seppeleensitojatar ja gratista – katso promootiosanastosta, kuka on kukin

Miekan hiojaisia, seppeleensitojaisia, illallistanssiaisia, risteilyä ja karonkkaa. Akateemisellä väellä on Jyväskylässä viikonvaihde täynnä juhlavaa ohjelmaa, kun jälleen on aika noin kolmen vuoden välein järjestettävän promootion.

Kotimaa
Espoolainen Harri Salminen tekee seppelettä Minna-puolisolleen.
Tarja Vänskä-Kauhanen

Jyväskylän yliopiston juhlakansan seassa kulkee tyytyväisenä uusissa asuissaan myös promootiotoimikunnan puheenjohtaja, professori Sari Pöyhönen, joka enemmän kuin yllättyi kuultuaan tulleensa valituksi promootion järjestävään toimikuntaan.

– Olen hyvin arkinen ihminen. Minut tunnetaan yliopistolla siitä, että ajan pakulla ja kuljen kumisaappaissa.

Hän myöntää alkuun soitelleensa kollegoja läpi löytääkseen "ilmiantajan". Vuosi, jonka aikana juhlaviikonloppua on suunniteltu, on yllättänyt professorin vielä valintaakin enemmän.

– Olen huomannut, että minähän olen aikalailla promootioihminen.

Satojen vuosien perinne

Promootion juuret ovat syvällä keskiajalla, ja perinne on tullut Suomeen Keski-Euroopasta. Ensimmäinen promootio järjestettiin 1643 Turussa.

Pöyhösen mukaan järjestelyissä "leikitään jatkuvasti rikkinäistä puhelinta".

Tohtoripromovendi Maria Ekonen hioo miekkaansa.
Tarja Vänskä-Kauhanen

– Oletamme, että jotkut asiat ovat samalla tavalla kuin ihan ensimmäisessä promootiossa, mutta todella poikkeuksellinen asia on, että maistereissa ja tohtoreissa on todella paljon naisia. Veikkaan, ettei ammoisina aikoina Turussa ole tarvinnut pukukoodia erikseen naiselle.

Pöyhönen epäilee, että syy siihen, miksi promootio on säilynyt pitkään hengissä liittyy siihen, ettei Suomessa ole vuosittain toistuvia juhlia, kuten Yhdysvalloissa.

– Jyväskylässä on poikkeuksellista se, että kaikki tiedekunnat ja maisterit ja tohtorit ovat samassa juhlassa.

Tällä promootioon osallistuu noin 200 maisteria ja tohtoria – Jyväskylän yliopistossa opiskelijoita on noin 15 000.

Hattu 600e, miekka 200e

Promootio alkoi perjantaina maistereiden seppeleensitojaisilla ja tohtoreiden miekan hiojaisilla.

Miekan hionta kuvaa älyn terävöittämistä. Veden sijasta airut kaatoi tahkolle samppanjaa, tai paremminkin alkoholitonta kuohuviiniä.

Akateemisuus ei takaa työpaikkaa.
YLE / Mika Kanerva

Tohtoripromovendi Suvi Heikkistä avusti miekan hiojaisissa hänen puolisonsa pyörittämällä tahkoa. Viime vuonna väitellyt Heikkinen kokee, että promootio kruunaa pitkän työn.

– Tämä on kuin toinen juhla, jossa voi muistella monen vuoden väitöskirjaprosessia.

Heikkisen promootiokustannukset jäivät kohtuullisen pieniksi moniin muihin verrattuna: perjantai-illan värikäs iltapuku hänelle oli jo valmiina, samoin lauantain musta asu.

Iranilainen Payam Vahdani Amoli hioo miekkaa, puolisoMahsa Mirzamohammad pyörittää tahkoa Jyväskylän yliopiston miekan hiojaisissa elokuussa 2016.
Iranilainen Payam Vahdani Amoli hioo miekkaa, puolisoMahsa Mirzamohammad pyörittää tahkoa.Tarja Vänskä Kauhanen

– Tohtorinhattu maksoi noin 600 euroa ja miekka reilut 200 euroa.

Pöyhönen ymmärtää halua osallistua promootioon: se on myös perheelle ja suvulle mahdollisuus osallistua juhlaan.

– Kun esimerkiksi maisteriksi valmistutaan, yliopistosta lähdetään kuin hollin tallista.

Tärkeän räätälin puvut

Syy, miksi Pöyhönen pukeutuu erityisen mielellään juhlakenkiin kumisaappaiden sijaan on puvuissa, joiden tekijän hän löysi vastaanottokeskuksessa tekemänsä tutkimuksensa kautta. Hän teetti asut turvapaikanhakijana olevalla räätälillä.

– Se on minulle tosi tärkeää.

Se vaatii myös hyvää kuntoa. Auringonnousuun asti juhlitaan.

Professori Sari Pöyhönen

Pöyhönen ei ole itse osallistunut promootioon. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2003 ollessaan äitiyslomalla. Väitöstilaisuus meni ohi huomaamatta, kun "oli paljon isoampiakin asioita".

Promootiossa vihitään myös kunniatohtoreita, tänä vuonna heitä on kolmetoista, joukossa muun muassa Metsä Groupin toimitusjohtaja Kari Jordan.

Lauantaina promootiokulkue näkyy sään salliessa katukuvassa: se kolmituntisen promootioaktin jälkeen Aren aukiolta Taulumäen kirkkoon promootiojumalanpalvelukseen.

Osalla viikonloppu huipentuu illallistanssiaisiin Paviljongissa, osa jatkaa vielä sunnuntaina juhlintaa päivällä sisävesiristeilyllä ja illalla alkavalla karonkalla.

Tapahtuman suuruutta kuvaa Pöyhösen mielestä "hääjuhlat potenssiin tuhat".

– Se vaatii myös hyvää kuntoa. Auringonnousuun asti juhlitaan.

Jyväskylän yliopiston tohtoripromotoitavien tanssiharjoitukset.
Lauantaina maisterit kulkevat kokovalkeissa asuissaan laakeriseppeelet yllään ja tohtorit kokomustissaan promootiokulkueessa. – Älkää sitten naurako tohtoreille, he kovasti kärsivät siitä, että hattu on niin hullunnäköinen, promootiotoimikunnan puheenjohtaja, professori Sari Pöyhönen sanoo.Matti Myller / Yle

Sari Pöyhöstä ja Suvi Heikkistä haastattelivat Riika Raitio ja Mikko Maasola.