Suomen Bangkokin-suurlähettiläs: Thaimaan-matkaa ei tarvitse perua

Suomen Bangkokin-suurlähettiläs Kirsti Westphalen kertoo, että torstai-illan ja perjantai-aamun pommien jälkeen on ollut rauhallista. Iskujen tekijöitä hän ei halua arvailla, vaihtoehtoja on useita.

Ulkomaat
Rikospaikkatutkija Huan Hinissä
Huan Hinin rannikkokaupungissa räjähti kaksi pommia sekä torstaina että perjantaina. Rikospaikkoja tutkittiin tarkkaan muun muassa kaupungin kellotornin edustalla.Rungroj Yongrit/EPA

Kirsti Westphalen kehottaa noudattamaan matkustusohjeita ja tarkistamaan lähetystön Facebook-sivuilta tilannetta. Matkustusilmoituksen teko ulkoministeriön sivuilla (siirryt toiseen palveluun) on järkevää, ja paikan päällä kannattaa varoa väentungoksia. Mutta muuten syytä perua Thaimaan-lomaa ei ole.

Thaimaalle turismi on elintärkeä tulonlähde, noin kymmenesosa maan bruttokansantuotteesta kertyy matkailusta:

Kirsti Westphalen
Kirsti WestphalenYle

– Kyllä turismi on todella merkittävä tulonlähde Thaimaalle, ja nähtäväksi nyt jää, missä määrin tämä mahdollisesti vaikuttaa turismiin. Kun Bangkokin pommi räjähti viime vuonna ja siinä kuoli 20 henkeä ja haavoittui yli sata henkeä, niin turistien määrä laski. Sen jälkeen se on palannut ihan normaaliksi.

– Tämän kaltaisia tapahtumia on ollut Thaimaassa aiemminkin, kertoo suurlähettiläs Westphalen.

Mahdollisia syitä terrorismille useita

Thaimaan poliisi ilmoitti jo perjantaina päivällä, että pommi-iskuilla ei ole yhteyttä kansainväliseen terrorismiin. Westphalen ei halua arvuutella, ketkä ovat iskun takana, vaihtoehtoja kun riittää. Viime vuonna, 17. elokuuta Bankokissa räjäytetyn pommin tekijöitäkään ei ole saatu kiinni.

– Taustalla voi olla Thaimaan sisäinen tilanne, pitkittynyt keltapaitojen ja punapaitojen välinen konflikti. Ja se, että armeija on ollut vallassa viimeiset pari vuotta. Etelä-Thaimaan tilanne: etninen identiteettikonflikti, joka siellä on muslimiväestön kanssa, joka haluaa lisää autonomiaa itselleen, luettelee Westphalen.

– Tänään on myös kuningattaren syntymäpäivä, olisiko pommi-iskuilla tekemistä kuningashuonetta vastustavien tahojen kanssa. Isis on aina akronyymi, joka pomppaa esille vähän joka paikassa. Mahdollisuuksia on monia!