Ruotsi tuohtunut – Unkari kieltää tuhannen turvapaikanhakijan palautuksen maahan

Unkarin ja Ruotsin välille on kehkeytynyt riita Dublin-sopimuksen noudattamisesta.

Ulkomaat
Kymmenen miehen joukko pellolla sadeasusteissa.
Nämä turvapaikanhakijat olivat heinäkuuussa syömälakossa, jonka tarkoituksena oli painostaa Unkaria avaamaan Serbian vastainen rajansa.Zoltan Balogh / EPA

Unkari kieltää turvapaikanhakijoiden palautukset muista EU-maista, kertoo Ruotsin radio (SR) (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsi haluaisi käännyttää Unkariin tuhat turvapaikanhakijaa, joista se katsoo Unkarin olevan vastuussa. Unkari on kuitenkin ilmoittanut Ruotsin maahanmuuttovirastolle, ettei se ota hakijoita vastaan.

Ei hyväksyttävää käytöstä

– Tämä ei ole lainkaan hyväksyttävää. Kaikkien EU-maiden on noudatettava yhteisiä sääntöjä. Muuten ne eivät voi olla mukana, sanoo maahanmuuttovirasto Morgan Johansson SR:lle (siirryt toiseen palveluun).

Maahanmuuttoministeri Morgan Johansson
Maahanmuuttoministeri Morgan Johansson.Jessica Gow / EPA

Unkari on aiemminkin hangoitellut niin sanotun Dublin-sopimuksen noudattamista vastaan. Nyt se ensimmäistä kertaa kieltäytyy sopimuksen noudattamisesta kokonaan.

Ruotsin hallitus ei ole saanut Unkarin hallituksen edustajia kiinni asian tiimoilta. Unkarin Ruotsin-suurlähettiläs on kuitenkin pyydetty tapaamiseen.

Täysin uusi tilanne

Ruotsin maahanmuuttovirastossa tilannetta pidetään erikoisena.

– Tämä on uusi tilanne. Koskaan aiemmin ei ole käynyt niin, että maa ei seuraa sopimuksen asettamia velvollisuuksia, eikä ota vastaan turvapaikanhakijoita, jotka kuuluvat sen vastuulle, sanoo Ruotsin maahanmuuttoviraston Dublin-osaston päällikkö Martin Lindén SR:lle.

Sopimuksen mukaan vastuu turvapaikkahakemuksen käsittelystä kuuluu valtiolle, jolla on ollut merkittävin rooli turvapaikanhakijan tulossa jäsenvaltioiden alueelle tai josta henkilö on hakenut ensimmäistä kertaa turvapaikkaa.

Suomi ei käännytä Unkariin

Kymmenet tuhannet turvapaikanhakijat kulkivat viime vuonna Unkarin kautta muihin EU-maihin. Unkari kiristi useaan kertaan otteitaan turvapaikanhakijoita vastaan.

Se on muun muassa ympäröinyt rajojaan piikkilanka-aidoilla. Turvapaikanhakijoita pysäytettiin rajalle piikkilangan lisäksi myös kyynelkaasun ja vesitykkien avulla.

Nukkuva mies. Taustalla näkyy poliisien rivi, jotka turvaavat Unkarin rajaa.
Mies Unkarin ja Serbian välisellä rajalla heinäkuussa.Zoltan Balogh / EPA

Ruotsi on aiemmin arvioinut turvapaikanhakijoiden olot Unkarissa niin huonoiksi, että ihmisiä ei ole käännytetty sinne takaisin. Myös Suomen korkein hallinto-oikeus on tehnytsaman linjauksen (siirryt toiseen palveluun), eikä Suomi käännytä turvapaikanhakijoita takaisin Unkariin.

Ruotsissa korkein maahanmuuttoasioita käsittelevä oikeus Migrationsöverdomstol on heinäkuun alussa päättänyt, että turvapaikanhakijat voidaan palauttaa Unkariin. Ruotsi on tehnyt päätökset 1 061 ihmisen palauttamisesta Unkariin.

Mikäli he eivät pääse takaisin Unkariin puolen vuoden kuluessa, heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään Ruotsissa.