Upin ohjelmajohtaja: Putin voi antaa potkut kenelle vain milloin tahansa

Venäjällä johtaja voi pyrkiä eroon lähipiiristään, koska nämä ihmiset voivat muodostua rasitteeksi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja presidentti Putinin luottomiehen erottamista.

Ulkomaat
Ivanov ja Putin keskittyneinä keskusteluun.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on erottanut hallintopäällikkönsä Sergei Ivanovin. Alexey Nikolsky / EPA

Venäjän presidentin hallintopäällikön Sergei Ivanovin potkut tulee liittää laajempaan kuvaan asioista, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkady Moshes.

EU:n itäisen naapuruston ja Venäjän tutkimusohjelmaa johtavan Moshesin mukaan tähän laajempaan kuvaan liittyy aiempia Putinin lähipiiriin kuuluvien henkilöiden erottamisia viroistaan.

Esimerkiksi pari viikkoa sitten Venäjän tullin johtaja Andrei Beljaninov erotettiin tehtävästään useiden muiden virkamiesten kanssa. Beljaninov on Putinin vanha KGB-toveri Itä-Saksan ajoilta.

Moshes sanoo, että viime aikojen erotusaallosta voi vetää rinnastuksia Venäjän historiaan.

– Johtaja alkaa tietyssä vaiheessa uraansa hankkiutua eroon vanhasta kaartista ja ihmisistä, jotka ovat hänen henkilökohtaisia ystäviään, Moshes sanoo.

– Nämä ihmiset muodostuvat rasitteeksi, koska he kuvittelevat ehkä voivansa tehdä liikaa asioita. He luulevat olevansa koskemattomia.

Vain presidentti on koskematon

Moshesin mukaan Venäjän poliittisessa järjestelmässä ei ole tällä hetkellä muita kontrollin yläpuolella olevia johtajia kuin presidentti.

– Venäjällä kuka tahansa voidaan erottaa virastaan milloin vain, jos presidentti niin päättää.

Erotettujen henkilöiden tilalle nousevat virkailijat ovat täysin presidentin alaisuudessa. Suhteeseen ei pidä sekoittaa ystävyyttä tai mitään muuta henkilökohtaista, Moshes kuvailee.

– Putinin näkemyksillä on merkitystä. Hänen näkemyksensä eivät ole muuttumassa. Siksi ei kannata odottaa, että Venäjän sisä- tai ulkopolitiikka olisi muuttumassa.

Moshesin mielestä Putinin lähipiiriin kuuluvien erottamisista ei voi varsinaisesti päätellä mitään Venäjän tilanteesta.

– Valtataistelu jatkuu. Jotkut suunnitelmat sekä ryhmät nousevat ja toiset laskevat, ohjelmajohtaja toteaa.

Medvedev näyttää olevan turvassa, toistaiseksi

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on viime aikoina suututtanut kommenteillaan talouskriisistä kärsiviä venäläisiä.

Moshes arvioi, että Dmitri Medvedevin asema ei kuitenkaan ole toistaiseksi uhattuna, koska hän ei kuulu Putinin vanhaan kaartiin.

– Medvedev todisti olevansa ehkä uskollisin henkilö koko Putinin seurueessa, kun hän siirtyi syrjään presidentin tehtävästä luovuttaakseen paikkansa Putinille vuonna 2012.

Moshes pitää kuitenkin mahdollisena, että Medvedev voisi saada joskus tulevaisuudessa potkut Venäjän taloustilanteen takia.

Vaalit lähestyvät

Venäjällä järjestetään parlamenttivaalit syyskuussa. Moshesin mielestä Medvedevin erottamisessa ennen vaaleja ei olisi mitään järkeä.

– Peli on valmis ja panokset asetettu. En usko, että johtavan puolueen muodollisen johtajan erottaminen auttaisi nyt.

Moshesin mukaan Medvedev voitaisiin ehkä erottaa lähempänä vuoden 2018 presidentinvaaleja, riippuen silloisesta tilanteesta.

Moshes arvioi, että hallintopäällikkö Sergei Ivanovin erottamisen ajankohtakaan tuskin liittyy lähestyviin vaaleihin, koska yleensä ihmisiä erotetaan vaaleihin liittyen vain, jos kampanja menee huonosti tai halutaan uhrata joku henkilö.

– En pysty näkemään, kuinka hallitus voisi epäonnistua vaaleissa. En näe syytä Ivanovin uhraamiselle tai tarvetta rangaista ketään, koska vaalien tulos on varsin selvä ja se vastaa vallanpitäjien tavoitteita uudelle duumalle.