Hyppää sisältöön

Yaran avoimet ovet saivat tuhannet liikkeelle Siilinjärvellä – katso kuvat

Lannoitevalmistaja Yaran tehtailla ja kaivoksella järjestettiin lauantaina koko yksikön historian laajin ja kattavin avoimien ovien päivä. Kiinnostus yllätti järjestäjät täysin ja varovaisen arvion mukaan Yaralla vieraili yli 2 500 ihmistä.

Tältä näyttää Yaran päälouhos ja Suomen suurin avolouhos. Kuva: Markku Malinen / Yle

Lannoitevalmistaja Yaran lauantain avoimet ovet Siilinjärvellä olivat yleisön määrässä mitattuna jymymenestys. Varovaisen arvion mukaan aamuyhdeksän ja iltapäiväkolmen välillä järjestettyyn tapahtumaan osallistui yli 2 500 kävijää.

Tehtaanjohtaja Taisto Koivumäki myönsi, että etenkin aamupäivän ruuhka yllätti järjestäjät.

– Porukkaa tuli alussa niin paljon, että 12 bussia ei pystynyt käsittelemään tätä määrää, Koivumäki hämmästeli.

Siilinjärven lannoitetehtaalla ja kaivoksella on vietetty avoimia ovia aiemminkin, mutta näin laajaa kierrosta ei oltu ennen järjestetty. Esimerkiksi pari vuotta sitten avatulle Saarisen louhokselle rakennettiin varta vasten näköalapaikka. Siellä bussikyytiläiset pääsivät jalkautumaan ja ihmettelemään muun muassa paikalle kuljetettua louheauton rengasta, jonka läpimitta oli peräti kolme metriä.

"Mahtuuko tämä enää koko Siilinjärven alueelle?"

Läpi koko kaivos- ja tehdasalueen kulkeneella bussikierroksella mukana ollut siilinjärveläinen Matti Tuovinen kertoi, että hän oli viimeksi käynyt alueella 80-luvulla.

– En olisi millään uskonut, että alue on levinnyt tämmöiseksi. Tuntuu, että mahtuuko tämä enää koko Siilinjärven alueelle, Tuovinen hämmästeli.

Tero Pyykkö tuli avoimien ovien päivään, koska Yara voisi periatteessa olla hänen tuleva työnantantajansa. Kuopiolainen Pyykkö opiskelee nimittäin parhaillaan prosessinhoitajaksi. Kierros kaivosalueen ympäri ei ainakaan vähentänyt miehen mielenkiintoa alaa kohtaan.

– Kierros oli mielenkiintoinen kaikin puolin. Ehkä parhaiten jäi mieleen suuri louhos (Särkijärven luohos) siinä alussa.

Harjoitus avoimien ovien päivästä tuli tarpeeseen, sillä vuonna 2019 on odotettavissa vielä suuremmat kinkerit. Tuolloin tuotannon aloittamisesta tulee kuluneeksi 50 vuotta ja kaivostoiminnan aloittamisesta 40 vuotta.

– Tällä harjoiteltiin sitä, että silloin oltaisiin valmiina ottamaan vastaan vielä suurempi määrä yleisöä, tehtaanjohtaja Taisto Koivumäki kertoi.

.
.