1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sikayrittäjien johtaja arvostelee eläinsuojelusta käytyä julkista keskustelua

Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö on sitä mieltä, että julkisuudessa liikkuu vääriä tietoja Suomen ja muiden Euroopan maiden välisista eroista eläinsuojelussa. Eläinsuojelulaki aiotaan uudistaa kokonaisuudessaan tällä hallituskaudella.

Kuva: Antti Laakso / Yle

Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja, huittislainen Martin Ylikännö arvostelee eläinsuojelulainsäädännön uudistuksesta (siirryt toiseen palveluun) käytyä julkista keskustelua. Ylikännön mielestä esille pääsevät pääasiassa eläinsuojelujärjestöjen kannat ja alan tilanteesta esitetään vääristynyttä tietoa.

Eläinsuojeluväki haluaa muun muassa poistaa sikatilojen porsitushäkit (siirryt toiseen palveluun). Sikayrittäjien Ylikännö on sitä mieltä, että julkisuudessa liikkuu joko tahallisia tai tahattomia väärinkäsityksiä. Hän kuvaa väärinkäsitysten siirtyneen sanomalehtien pääkirjoituksiin ja television keskusteluohjelmiin sellaisenaan ilman kritiikkiä.

– Julkisuudessa annetaan ymmärtää, että Tanskassa olisi kielletty tiineytyshäkit. Se pitää paikkansa uusien sikaloiden osalta, mutta tällä hetkellä sikaloita ei rakenneta oikein mihinkään. Vanhoista häkeistä luopumiseen on siirtymäaika vuoteen 2035 saakka. Porsitushäkkien osalta Tanskassa ei ole tehty mitään päätöstä, Ylikännö sanoo.

Ylikännö muistuttaa, että esimerkiksi antibiootteja Suomen sikaloissa käytetään paljon vähemmän kuin Tanskassa.

Vielä emme tiedä, minkälaisen esityksen hallitus on tuomassa.

Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö

"Ei kaikkea lakiin"

Sikayrittäjien puheenjohtajan Martin Ylikännön mielestä EU-maista ainoastaan Ruotsissa on Suomea tiukempi eläinsuojelulaki. Hän toivoo, että tarkkojen, lakisääteisten määräysten sijasta alalle annettaisiin mahdollisuus kehittää tuotannon laatua vapaaehtoisuuden pohjalta.

Sikayrittäjät eivät ole ehdottomasti tiukennuksia vastaan, mutta Ylikännö toivoo uudistuksille muutaman vuosikymmenen siirtymäaikoja, koska esimerkiksi sika-alan yrittäjillä ei ole tällä hetkellä rahaa investointeihin.

Porsitushäkki. Kuva: HKScan Group

Ylikännö huolissaan porsaista

Porsitushäkkien osalta Ylikännö haluaa tuoda esille, että porsitushäkit kieltäneessä Ruotsissa pikkuporsaiden kuolleisuus on hänen tietojensa mukaan kasvanut, koska emakot pystyvät häkkien puuttuessa ruhjomaan porsaita.

Eläinsuojelijat ovat korostaneet (siirryt toiseen palveluun), että porsitushäkit aiheuttavat emakoille kärsimystä. Ylikännön mielestä häkkien poistamisessa on syytä edetä rauhallisesti.

– Eri puolilla Eurooppaa kehitetään ratkaisuja porsitushäkkien poistamiseksi vapaaehtoisuuden pohjalta. Uuden tekniikan käyttöönotto on aina pioneerityötä, mutta siihen suuntaan olemme menossa, Ylikännö sanoo.

Martin Ylikännö haluaa korostaa, että hänen mielestään eläinsuojelulain laaja kokonaisuudistus on tärkeä asia.

– Vielä emme tiedä, minkälaisen esityksen hallitus on tuomassa. Uskon, että saamme vielä ihan hyvän lain aikaiseksi, Ylikännö sanoo.