Syöksyvirtaus iski Parafest-festivaalin telttoihin Joensuussa – neljä ihmistä loukkaantui

Joensuussa menossa oleva vammaisten kulttuuritapahtuma Parafest joutui perjantaina luonnonvoimien murjomaksi. Syöksyvirtaus kaatoi taidemuseon pihassa kello 17 kolme telttaa, joista isoimmassa oli esitys menossa. Teltoissa oli yhteensä noin 200 ihmistä. Neljä ihmistä loukkaantui. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan onnettomuudessa oli suuronnettomuuden ainekset.

myrskyt
Syöksyvirtaus iski Parafestin telttoihin perjantaina Joensuussa.
Sari Jormanainen / Yle

Luonnonvoimat iskivät perjantaina Parafest-festivaaliin Joensuussa. Äkillinen ja raju syöksyvirtaus kaatoi kello 17 kolme telttaa juhla-alueella Joensuun taidemuseon pihassa.

Teltoista isoin oli esiintymisteltta, jossa oli parhaillaan menossa Maitolaiturin tyttöjen esitys. Kaksi muuta olivat pienempiä telttoja. Teltoissa oli yhteensä noin 200 ihmistä.

Onnettomuudessa loukkaantui neljä ihmistä, joista pieni lapsi kuljetettiin lievästi loukkaantuneena jatkohoitoon.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Markus Viitaniemi kertoo, että tilanne oli poikkeuksellinen. Onnettomuudessa oli suuronnettomuuden ainekset.

Pelastuslaitos tuki alkuillasta kaatuneet teltat, jotta lisävahinkoja ei enää pääse tapahtumaan. Pelastuslaitos purkaa myöhemmin teltat maan tasalle.

Syöksyvirtaus iski Parafestin telttoihin perjantaina Joensuussa.
Syöksyvirtaus repi ison teltan sijoiltaan.Jouki Väinämö / Yle

"Pilari rysähti suoraan nenän eteen"

Väkeä täynnä olevassa isossa teltassa oli esiintymisvuorossa Maitolaiturin tytöt, kun syöksyvirtaus iski.

– Me aloitettiin juuri toista biisiä, kun me katottiin että mitä ihmettä. Vieläkö jatketaan? Mutta sitten alkoi nousta iso teltta ilmaan. Sitten otettiin piuhat irti ja juostiin karkuun, Mammu Koskelo kertoo.

Myrsky heitti ensin nurin toisen pienemmistä teltoista.

– Nähtiin siellä takana, kun pienempi teltta nousi tuulen voimasta ylös. Sitten isomman teltan toinen puoli alkoi nousta pikkuhiljaa. Siinäpä sitten tajuttiin, että tämä hajoaa koko teltta, Eve Pietarinen kertoo.

Juhlateltta oli pullollaan ihmisiä.

– Kyllä siellä varmasti yli sata ihmistä oli paikalla. Kaikki juostiin sitten kauheella kiireellä sieltä pihalle. Ihan kuin olisi ollut joku trombi. Mäkin ehdin yhden miehen ja pienen pojan tuupata edestäni kauemmaksi, kun yksi pilari rysähti suoraan nenän eteen, Tellu Turkka Maitolaiturin tytöistä kertoo.

Syöksyvirtaus iski Parafestin telttoihin perjantaina Joensuussa.
Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuudessa oli suuronnettomuuden ainekset.Jouki Väinämö / Yle