Tässä ui jäähai Grönlannissa – se voi elää satoja vuosia (video)

Jäähai on maailman pisimpään elävä selkärankainen, paljasti eilen torstaina julkaistu tutkimus.

Ulkomaat
Uutisvideot: Tässä ui jäähai Grönlannissa
Uutisvideot: Tässä ui jäähai Grönlannissa

Tanskalainen tutkimusryhmä on perehtynyt jäähaiden elämään Grönlannissa. Ryhmä otti kiinni satoja jäähaita, mittasi ne, merkitsi ne ja päästi ne vapaiksi.

Tutkijat ovat aiemmin luulleet, että jäähai voi elää 200-vuotiaaksi, mutta tutkijoiden yllätykseksi he löysivät noin 390-vuotiaan yksilön. Hain iän määrittäminen tarkasti on kuitenkin vaikeaa.

– Olemme käyttäneet radiohiiliajoitusta, joten tulos on epävarma. Voimme sanoa varmuudella, että sen ikä on 272:n ja 512 vuoden välillä, kertoo tutkimusta tehnyt tanskalainen meribiologi Julius Nielsen.

Tutkijat eivät osaa selittää, miksi jäähai elää niin vanhaksi. Se on kylmäverinen eläin, eli sen ruumiinlämpö on sama kuin sitä ympäröivän veden. Se elää hyvin kylmissä vesissä Pohjois-Atlantilla ja arktisilla vesillä.

– Uskoaksemme sen aineenvaihdunta on hyvin hidas. Se selittää osittain pitkän iän salaisuutta. Emme kuitenkaan tiedä koko selitystä, sanoo Nielsen.

Jäähait ovat hitaita uiskentelijoita ja lähes sokeita. Ne voivat kasvaa 5,5 metrin mittaisiksi. Ne syövät kaloja, merinisäkkäitä ja raatoja. Tanskalainen tutkimus julkaistiin Science-lehdessä (siirryt toiseen palveluun)eilen torstaina, ja muun muassa Yle Uutiset kertoi siitä.