Vihreä hoiva saapui nuorisokeskukseen – aasi ja kuusi silkkikanaa pääsevät pian töihin

Urheilu ja luontoelämykset saavat rinnalleen pörröisiä paijattavia Kannonkoskella. Nuorisokeskus tavoittelee uudenlaista toimintaa eläinkodilla, jonka toivotaan kehittävän esimerkiksi lasten ja nuorten tunnetaitoja.

Kotimaa
Hevosia metsälaitumella, etualalla puussa kiinni useita erivärisiä riimuja.
Marika Matalamäki / Yle

Aasi, kaksi ponia, neljä vuohta, kuusi silkkikanaa ja kaksi chinchillaa odottavat Piispalan nuorisokeskuksessa vielä seuraansa mikropossuja ja ankkoja.

Green care -pieneläinkoti Piispalassa Kannonkoskella. Oranssi kyltti punaisen talon seinustalla.
Marika Matalamäki / Yle

Eläimet kuuluvat juuri valmistuneeseen eläinkotiin, joka toimii niin sanotun Green care- ajattelun pohjalta esimerkiksi perhe- ja nuorisotyössä sekä ikääntyvien kuntoutuksessa.

– Kyllä tätä on pitänyt ihan oikeasti tahtoa eli kyse on isosta satsauksesta rahallisesti, mutta tämä on satsaus tähän hetkeen ja ennen kaikkea tulevaisuuteen, uskoo ohjelmapalvelujen kehittäjä Annariitta Hietaharju.

Hänen mukaansa 200 000 euroa maksanut eläinkoti on puuttuva palanen nuorisokeskuksen toiminnassa.

Piispala on perinteikäs ja pitkään toiminut keskus, joka on suosittu esimerkiksi leirikoulujen ja jääkiekkoleirien pitopaikka. Keskus toimii liikelaitoksena, jonka omistaa Kannonkosken kunta.

Vihreää hoivaa

Eläinkodissa on Hietaharjun mukaan kyse terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä luonnon ja eläinten avulla.

Kolme pörröistä valkoista kanaa häkissä.
Marika Matalamäki / Yle

– Ajattelemme, että jatkossa pääsemme vihreään hoivaan, jolloin puhutaan terapeuttisista menetelmistä.

Eläinten avulla autetaan esimerkiksi lapsia ja nuoria kehittämään tunnetaitoja. Monilla on vaikeuksia ilmaista tunteitaan, ja eläinten uskotaan auttavan siinä.

– Eläimet ovat aitoja, eivätkä ne pysty feikkaamaan tai peittämään tunteitaan. Tunnetaitojen kehittäminen on osana opetussuunnitelmaa.

Ensimmäiset Green care -ajatukseen perustuvat leirikoulut alkavat Piispalassa tällä viikolla.

Pilottikoulutus alkaa

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa alkaa tänä syksynä Green care -pilottikoulutus verkko-opetuksena. Siinä on mukana seitsemän oppilaitosta eri puolilla maata.

Musta ja valkoinen vuohi tuijottavat karsinasta kohti kameraa.
Marika Matalamäki / Yle

Jokaisella paikkakunnalla koulutukseen osallistuu parikymmentä opiskelijaa. 30:n opintopisteen opinnoissa perehdytään green care -toiminnan perusteisiin, menetelmiin ja toimintaympäristöihin.

– Luontoon liittyvää terapeuttista työtä ja paljon yleisasiaa. Voin kouluttaa sitten eteen päin työkavereita tulevaisuudessa, Piispalassa työskentelevä eläintenhoitaja Ilona Hietaharju perustelee syitä osallistua pilottikoulutukseen.

Green care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua.

Annariitta ja Ilona Hietaharjua haastatteli Tenho Tornberg.