Hyppää sisältöön

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri: Hurjaltakin näyttävä pyörtyminen on usein vaaraton

Urheilusuorituksen jälkeen pyörtyminen on melko harvinaista, arvioi liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka. Suomalainen painnonostaja Milko Tokola pyörtyi tänään Rion olympialaisissa suorituksensa jälkeen.

Painonnostaja Mikko Olavi Tokola pyörtyi nostettuaan 175 kiloa Rion olympialaisissa. Kuva: Yle

Kun urheilija menettää tajuntansa hetkeksi suorituksen jälkeen, on usein kyse dramaattisen näköisestä mutta vaarattomasta tapahtumasta, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka.

– Uskoisin, että yleisin syy on vasovagaalinen kollapsi. Voimakas ja äkillinen ponnistus aiheuttaa sen, että verenpaine laskee hetkellisesti liian matalaksi. Silloin elimistön keino suojata aivojen verenkierto on, että lähtee taju, minkä seurauksena kaatuu maahan, Laukka sanoi.

Laukan arvion mukaan yli 90 prosenttia tapauksista on tämänkaltaisia hyvänlaatuisia tajunnan menetyksiä.

– Sitten kun siihen lisätään kilpailutilanne ja kova jännitys ja voimakas lataus, se altistaa sille, että verenpaine saattaa laskea liian matalaksi. Toki aina hetkellinen tajuttomuus näyttää dramaattiselta.

Suomalainen painonnostaja Milko Tokola pyörtyi tänään perjantaina Rion olympialaisia pian suorituksensa jälkeen. Laukka ei kommentoinut Tokolan tapausta, vaan puhui aiheesta yleisellä tasolla.

Peruskuntoilija lääkäriin pyörtymisen jälkeen

Jos peruskuntoilija menettää tajunnan esimerkiksi lenkin jälkeen, kehottaa Laukka käymään lääkärissä tutkimuksissa.

– Tosin hyvänlaatuisessa pyörtymisessä jälkeenpäin selvittely on vakavampien syiden poissulkua. Lähinnä tutkitaan, ettei ole mitään sydänperäistä syytä taustalla tai mitään, mikä liittyisi nestetasapainon häiriöön tai aineenvaihdunnalliseen syyhyn.