YK lähettämässä lisäjoukkoja Etelä-Sudaniin

YK:n turvallisuusneuvosto on tehnyt päätöksen 4 000 sotilaan vahvuisen lisäjoukon sijoittamisesta väkivaltaisuuksien riepottelemaan Etelä-Sudaniin. Maa on kuitenkin vastahakoinen ottamaan vastaan ulkopuolelta tulevia joukkoja.

Ulkomaat
Aikuisia ja lapsia istuu maassa puun varjossa.
Pakolaisia YK:n pakolaisleirillä Etelä-Sudanin Jubassa 11. heinäkuuta.Beatrice Mategwa / EPA

YK aikoo lähettää lisää joukkojaan taistelujen runtelemaan Etelä-Sudaniin. YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt 4 000 sotilaan lähettämisen, jolloin YK-joukkojen määrä maassa kasvaisi noin 17 000:een.

YK:n tavoitteena on Etelä-Sudanin pääkaupungin Juban, siviilien sekä YK:n omien tukikohtien turvaaminen.

Turvallisuusneuvoston perjantaina tekemässä päätöksessä vaaditaan, että konfliktin osapuolet lopettavat taistelut ja panevat täytäntöön rauhansopimuksen. Rauhansopimus on allekirjoitettu viime vuonna, mutta taistelut ovat jatkuneet siitä huolimatta.

Neuvosto harkitsee myös asevientikiellon asettamista Etelä-Sudanille, jos maa vastustaa YK:n toimia.

Turvallisuusneuvosto teki päätöksen äänin 11 vastaan neljä.

Etelä-Sudan vastaustaa ulkopuolista puuttumista

Etelä-Sudan torjuu YK:n aikeet tuoreeltaan. Presidentti Salva Kiirin edustajan mukaan Etelä-Sudan ei hyväksy lisäjoukkojen tuloa maahan eikä tee yhteistyötä YK:n kanssa.

Vuonna 2013 alkaneessa sisällissodassa ovat olleet vastakkain presidentti Salva Kiirille uskolliset joukot ja varapresidenttiä Riek Macharia tukevat joukot.

Viime vuonna tehdystä rauhansopimuksesta huolimatta väkivaltaisuudet jatkuvat ja ovat pahentuneet viime aikoina. Heinäkuussa väkivaltaisuudet äityivät nopeasti niin pahoiksi, että satoja ihmisiä on kuollut ja tuhansia paennut pääkaupunki Juban taisteluissa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP