Venezuela nostaa jälleen minimipalkkaa

Minimipalkka nousee puolella, mutta tämä tuskin riittää työläisten ahdingon helpottamiseksi.

Ulkomaat
Sadan bolívarin seteleitä Caracasin yllä.
Venezuelassa on maailman korkein inflaatio. Se mitataan jo tuhansissa prosenteissa.Jaana Kanninen/ Yle

Venezuelan hallitus yrittää helpottaa kansalaisten oloja talousromahduksen keskellä. Presidentti Nicolas Maduro ilmoitti eilen perjantaina uudesta minimipalkkojen korotuksesta. Se astuu voimaan kuun vaihteessa.

Kyseessä on jo kolmas minimipalkan korotus tänä vuonna. Alimpia palkkoja korotetaan peräti 50 prosenttia. Luku kuulostaa suurelta, mutta tuskin kattaa valtavan inflaation aiheuttamaa rahan arvon laskua.

Venezuelassa on käytössä kaksi valuuttakurssia, virallinen sekä mustan pörssin kurssi. Vähimmäispalkka nousee korotuksen myötä 22 577 bolivariin kuukaudessa, joka vastaa virallisen kurssin mukaan noin 31 euroa, mutta epävirallisessa vaihdossa vain noin 21 euroa.

Venezuelan inflaatio oli virallisten tietojen mukaan viime vuonna 181 prosenttia. Maan keskuspankki ei ole julkaissut tuoreempia lukuja. Poliittisen opposition mielestä tämä johtuu siitä, että luvut todistaisivat Venezuelan talousahdingon olevan vielä syvempi kuin mitä hallitus on myöntänyt.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvion mukaan todellinen inflaatio Venezuelassa on tänä vuonna 480 prosenttia ja nousee ensi vuonna peräti 1 600 prosenttiin.

Venezuelan talous romahti, kun öljyn maailmanmarkkinahinta laski nopeasti vuonna 2014.

Lähteet: Reuters