Hyppää sisältöön

Kyselyt: Piraattipuolue saattaa muodostaa Islannin seuraavan hallituksen

Perinteiset puolueet ovat joutuneet Islannissa epäsuosioon talousskandaalien seurauksena. Kannatuskyselyjen kärjessä oleva Piraattipuolue käyttäisi vaali-innon nostattamiseen mm. Pokémon-peliä.

Islannin parlamenttirakennus Reykjavíkissa. Kuva: Mikko Pihavaara / EPA

Talousskandaalien ravistelemassa Islannissa on käynnissä poliittisen vallan uusjako. Mielipidekyselyjen mukaan poliittiset voimasuhteet ovat menossa aivan uuteen asentoon, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Islannin suuret puolueet ovat sopineet, että maassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit lokakuun lopulla. Kesän aikana julkaistut puoluekannatuskyselyt ilmentävät islantilaisten syvää kyllästymistä perinteisiin puolueisiin. Kyselyjen kärkipaikkaa on koko kesän ajan pitänyt Piraattipuolue.

Neljä vuotta sitten pieni ryhmä nettiaktiiveja ja hakkereita perusti Islantiin Piraattipuolueen osana kansainvälistä liikettä rajoittaa tekijänoikeuskorvauksia. Puolue on saanut nopeasti lisää suosiota ja vuoden 2013 vaaleissa Piraattiipuolue sai läpi kolme edustajaansa Islannin 63-paikkaiseen parlamenttiin.

Islantilaiset vaativat pääministerinsä eroa 4. huhtikuuta. Kuva: Birgir Por Hardarson / EPA

Elokuun alussa tehdyssä kyselyssä piraattien suosio jatkui puolueen saadessa 26,8 prosentin kannatuksen. Konservatiivinen, hallituksessa istuva Itsenäisyyspuolue sai 24 prosenttia ja sen hallituskumppani Edistyspuolue vain 8,3 prosenttia. Kolmanneksi suosituin oli Vihreä vasemmistopuolue vajaan 13 prosentin kannatuksella, kertoo IcelandMonitor -sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Jos luvut toteutuvat vaaleissa, Piraattipuolue keräisi 18 - 20 paikkaa parlamenttiin Althingiin.

Moni toivoo hallinnon kehittämistä

Piraattipuolueen linja sopii monen talousskandaalin suututtaman islantilaisen mielipiteisiin. Puolue ajaa suoraa demokratiaa ja suurempaa läpinäkyvyyttä hallintoon. Puolue olisi myös halukas antamaan Islannista turvapaikan yhdysvaltalaiselle tietovuotaja Edward Snowdenille.

– Ei ole kyse vain protestista. Vaikka heillä ei olekaan selkeää poliittista linjaa monissa kysymyksissä, ihmisiä houkuttelee heidän halunsa kehittää demokratiaa ja parantaa läpinäkyvyyttä, sanoo Islannin yliopiston politiikan tutkija Eva Heida Önnudóttir.

Piraattipuolueen uudenlaista näkemystä politiikasta kuvastaa sen tekemä ehdotus, että maan äänestyspaikkoihin tulisi uuden Pokémon Go -pelin Pokéstop-piste, joka houkuttelisi nuoria äänestämään pelaamisen lomassa.

14.8. klo 7.00 Uutisessa mainitun Vihreän vasemmistopuolueen nimi korjattu.

.
.