Anarkistit kävivät Ylen kuvaajan kimppuun mielenosoituksessa

Kaksi anarkistia hyökkäsi Katu on punk -tapahtumassa Ylen kuvaajaa kohti. Poliisin mukaan tapahtumaan on osallistunut yli sata ihmistä. Tapahtuma jatkui Teollisuuskadulle kadunvaltaukseen, joka päättyi hieman ennen iltayhdeksää.

Kotimaa
Uutisvideot: Anarkistit kävivät Ylen kuvaajan kimppuun mielenosoituksessa
Uutisvideot: Anarkistit kävivät Ylen kuvaajan kimppuun mielenosoituksessa

Kaksi anarkistia kävi tänään Katu on punk -tapahtumassa Helsingin Karhupuistossa Ylen kuvaajan kimppuun.

Kuvaaja oli seuraamassa tapahtumia, kun englantia puhuva anarkisti työnsi kuvaajaa pois ja yritti häiritä työn tekemistä. Paikalle tuli myös nainen, joka juoksi sateenvarjo auki suoraan kuvaajan päälle.

Tilanne rauhoittui, kun toiset anarkistit selittivät hyökkääjille, että Suomessa tiedotusvälineet saavat kuvata vapaasti julkisella paikalla. Myös poliisi rauhoitteli toista hyökkääjistä. Ylen kuvausryhmä koki tilanteen uhkaavana, mutta kuvaaja ei loukkaantunut tilanteessa.

Teollisuuskatu kiinni

Anarkistien mielenosoitus.
Kristiina Tolvanen / Yle

Helsingin Karhupuistosta lähti yli sadan hengen kulkue kello 13 jälkeen. Poliiseja oli paikalla ainakin seitsemän partion verran.

Kulkue jatkoi matkaa Teollisuuskadulla, jossa tehtiin kadunvaltaus. Valtaus jatkui suunnilleen kello 20.30 saakka.

Teollisuuskatu oli poikki idän suuntaan välillä Telekatu–Sturenkatu. Liikenne avautui täysin hieman ennen iltayhdeksää. Poliisin mukaan kadunvaltaus sujui rauhallisesti.

Valvontakameroita töhrittiin, silmiä kirveli

Osa anarkisteista töhri Aleksis Kiven kadulla valvontakameroita aineella, joka sai lähellä olleen silmät kirvelemään. Poliisin mukaan alueella tapahtui kymmenkunta lievää vahingontekoa, kun muun muassa rakennuksen seiniin maalattiin viestejä. Poliisin mukaan poliisi tutkii nyt vahingontekoja ja selvittää voiko se saada ilkivallantekijät kiinni.

Poliisin tietoon ei ole tullut henkilövahinkoja. Tiedossa ei myöskään ole, että sivustaseuraajille olisi aiheutunut akuuttia vaaraa.

Poliisin mukaan sille ei tullut yllätyksenä, että tapahtumaan osallistuneita on näin paljon.

Anarkistien mielenosoitus.
Kristiina Tolvanen / Yle

Poikkeuksellista tai ainakin harvinaista sen sijaan on, että työtehtävissä olevien journalistien kimppuun käydään.

– En muista tilanteista missä olen ollut poliisina johtamassa tai osallistunut tilanteisiin, että toimittajan kimppuun olisi Suomessa käyty. Hyvin poikkeuksellinen tilanne, kommentoi kenttäjohtaja, ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisilaitokselta.

Roimu ei itse ollut todistamatta tilannetta, jossa Ylen kuvaajaa häiriköitiin. Ylikomisario Roimun mukaan toimittajia häiriköineet anarkistit poistettiin tilanteesta.

Katu on punk -tapahtuma on osa anarkistien Musta Kallio -viikkoa. Aiemmin tällä viikolla keskiviikkona poliisi käytti paprikasumutetta anarkistitapahtumassa Helsingin Dallapénpuistossa. Poliisin mukaan poliisi käytti voimakeinoja, koska poliisi pyrki hiljentämään musiikkia eikä siihen suostuttu.

Ylen työntekijää häiritty tänä vuonna aiemminkin

Aiemmin tänä keväänä Ylen työntekijä joutui häirinnän kohteeksi Pyhäjoella hoitaessaan työtehtäviään.

Huhtikuussa ydinvoimaa vastustaneet aktivistit heittelivät kiviä kohti Yle Oulun toimittajaa, kun tämä oli hoitamassa työtehtäviään Pyhäjoella. Aktivistit olivat uhanneet rikkoa toimittajan kameran. Lisäksi muutamaa muuta Yle Oulun työntekijää uhkailtiin.