Katso, miten valtion budjetti kohtelisi kukkaroasi

Ylen Mun budjetti -koneella voit selvittää, miten valtiovarainministeriön budjettiehdotus vaikuttaisi lompakkoosi vuonna 2017. Ministeriön ehdotuksen mukaan esimerkiksi ansiotuloverotusta laskettaisiin puoli prosenttiyksikköä, mutta samalla opintorahaa leikattaisiin vähintään 53 euroa kuukaudessa. Kerro, millainen olet, ja kone kertoo, miten toimet vaikuttaisivat tuloihisi ja menoihisi.

Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mun budjetti -kone keskittyy valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen niihin muutoksiin, jotka suoraan lisäävät tai vähentävät suomalaisten kukkarossa olevia euroja vuonna 2017. Näin koneessa eivät näy kaikki säästöt, jotka koskevat esimerkiksi ammatillisen koulutuksen leikkauksia.

Mun budjetti -kone keskittyy ensi vuoden budjetin suurimpiin ja kiinnostavimpiin muutoksiin. Tulokset ovat siis suuntaa antavia ja kertovat, miten hallituksen päätökset keskimäärin muuttavat erilaisten perheiden ja ihmisryhmien ostovoimaa. Oma tilanteesi selviää vain kokeilemalla!

Käyttöohje: Valitse pari kolme sinua ja perhettäsi parhaiten kuvaavaa kategoriaa ja katso, mitä valtiovarainministeriön budjettiehdotus ensi vuonna antaisi ja mistä se ottaisi.