Yle Krimillä: Sotilaallista toimintaa ei havaittavissa, osa ihmisistä huolestuneita

Krimin ja Ukrainan välisellä rajalla oli lauantaina rauhallista, kertoo paikalla vieraillut Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Ulkomaat
Krimin ja muun Ukrainan välinen raja.
Krimin ja muun Ukrainan välisellä rajalla oli rauhallista. Kuvassa näkyvä savu on peräisin maastopalosta.Kerstin Kronvall / Yle

Krimin niemimaalla ei ole havaittavissa merkkejä sotilaallisesta toiminnasta, kertoo Krimillä oleva Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

Kronvall on matkustanut tänään Krimin poikki pääkaupunki Simferopolista Ukrainan vastaiselle rajalle Armjanskiin.

Venäjä syyttää Ukrainaa hyökkäyksistä Ukrainan ja Krimin rajalla. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB julkisti perjantaina kuvia ukrainalaisista miehistä, joiden se väitti olleen aikeissa tehdä pommi-iskuja Krimillä.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Ukraina ei ole lähettänyt Krimille tiedustelupalvelun terroristeja vahingontekoihin.

Kronvall kertoo, että hän ei ole matkansa aikana löytänyt todisteita ukrainalaisten mahdollisista sabotaasisuunnitelmista.

– Kävin kylässä, jossa venäläisten medioiden ja Venäjän turvallisuuspalvelun mukaan terroristeja olisi viime viikonloppuna otettu kiinni, Kronvall sanoo.

– Kylässä asuvat ihmiset kertoivat, että he eivät ole nähneet tai kuulleet mitään. Tietenkään en voi tietää, puhuivatko he totta.

Sotilaskalustoa ei näy liikenteessä

Kronvall kertoo nähneensä päivän aikana vain pari sotilasajoneuvoa ja jokusen sotilaan. Hänen mukaansa molemmat ajoneuvot olivat miehistönkuljetusautoja.

Kronvallin mukaan niin sanotulla Ukrainan ja Krimin välisellä rajalla ei näkynyt sotilaita liikkeellä eikä mitään sotilaalliseen toimintaan viittaavaa.

– Nyt olen juuri tällä hetkellä Sakissa ison lentotukikohdan vieressä, eikä täälläkään ole mitään liikehdintää. Täällä on joitakin hävittäjiä ja muutakin aseistusta tietysti, mutta ei liikehdintää.

Osa Kronvallin tapaamista ihmisistä kertoi olevansa hieman huolestuneita Krimin tilanteesta.

– Eräs nainen sanoi, että varsinkin viime viikonloppuna tuntui pahalta, kun täällä liikkui panssarivaunuja ja helikoptereita. Toisaalta useimmat ovat sitä mieltä, että tilanne on ihan rauhallinen eikä ongelmaa ole.

Jännitteet Venäjän toissa vuonna valtaamalla Krimin niemimaalla ovat kasvaneet viime päivinä, kun molemmat osapuolet ovat lisänneet sotilaallista läsnäoloaan alueella.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.