Hyppää sisältöön

Kaura helpottaa suoliston toimintaa ja käy kaupaksi ulkomaille – Tiesitkö tämän kaurasta?

Kaura on Suomen toiseksi yleisin viljalaji ohran jälkeen. Kaurapuuron tuntevat kaikki, mutta kauraan liittyy paljon muutakin.

Kuva: Terri Niemi / Yle

Terveellisyys

Euroopan terveysviranomaiset todenneet kauran terveelliseksi. Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA on hyväksynyt kauralle kolme terveysvaikutusta.

Kauran liukoinen kuitu eli beetaglukaani auttaa hallitsemaan veren kolesterolia osana terveellistä ruokavaliota.

Kolesterolin hallintaan beetaglukaania tulee saada kolme grammaa vuorokaudessa prosessoimattomasta tai vähän prosessoidusta kaurasta. Tämän määrän saa syömällä lautasellisen kaurahiutalekauralesepuuroa tai kauraleseitä reilu puoli desilitra.

Beetaglutaani on teknologisesti haastava. Kaikki tietävät kaurapuurosta sen limaisuuden, kun se jäähtyy. Se on juuri ominaisuus, mikä tulee beetaglutaanista, myös paras terveellisyyden kannalta.

Anu Kaukovirta-Norja, tutkimusjohtaja, VTT

Kaura auttaa tasaamaan aterian jälkeistä veren glukoositasapainoa, kun aterialla saa neljä grammaa betaglukaania 30 grammaa aterian hiilihydraatteja kohden.

Kuitupitoiset kauratuotteet auttavat suoliston hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Kaura lisää suolistossa kulkevan massan määrää ja siten helpottaa suolen toimintaa. Hyvin toimiva ruoansulatus ylläpitää terveyttä ja ehkäisee suolistosairauksia.

Kuva: Terri Niemi / Yle

Suomalaisen kauran ominaisuudet

Suotuisa ilmasto, kasvukausi ja runsas valo kasvattavat suomalaisen kauran. Siinä on muihin verrattuna ohut kuori ja pitkä, vaalea jyvä, joka soveltuu hyvin elintarvikekäyttöön.

Erikoistumista tarvitaan ja suomalainen kaura on tällainen tuote, jota pystyisi jalostamaan eteenpäin ja saamaan lisäarvoa.

Tuomas Levomäki, viljelijä, Loimaa

Gluteeniton kaura (entinen nimitys "puhdaskaura") on hyväksytty keliakikoiden ruokavalioon Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Englannissa ja ranskankielisessä Sveitsissä. Keliakikoiden määrä väestöstä on noin 2-4 prosenttia.

Suomalaiset syövät kauraa noin 12 kiloa vuodessa.

Kaurasta saadaan erotettua beetaglukaania, proteiinia ja kauraöljyä. Kuva: Fazer-konserni

Kauran viljely ja jalostus

Suomessa viljellään useita eri kauralajikkeita. Suurin osa noin miljardin kilon vuosittaisesta kaurasadosta menee eläinten rehuksi. Elintarvikekaurasta suurimman osan (40 %) käyttää Raisio.

Kauran viljelyala kasvoi tänä vuonna (2016) ja sadoksi arviodaan (siirryt toiseen palveluun) noin 1,2 miljardia kiloa. Kasvua viime vuodesta arvioidaan olevan 18 prosenttia.

Puimakone kaurapellolla. Kuva: Timo Ikonen / Yle

Raisio-yhtymän Elovena-kauratuotteita on valmistettu jo yli 90 vuotta. Puurohiutaleiden ja -tuotteiden ohella valmistetaan nykyään muun muassa kauravälipaloja.

Fazer-konserni laajentaa parhaillaan Lahden kauramyllyään ja kaksinkertaistaa kauratuotteiden tuontantonsa lähivuosina 26-30 000 tonniin vuodessa.

Fazer on nyt lisensoinut VTT:n kehittämän ja patentoiman keksinnön. Suomalaisinnovaation avulla kaurasta pystytään ottamaan talteen eri ainesosia, kuten beetaglukaania, kauraproteiinia ja kauraöljyä. Näitä viedään yli 30 maahan. Kauraöljyä käytetään kosmetiikkateollisuudessa, kahta muuta elintarvikkeissa ja ravintolisissä.

Nyhtökauraa lautasella. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Gold&Green -yrityksen nyhtökaura valmistetaan kaurasta ja pavuista mekaanisesti käsittelemällä, sekoittamalla, hiertämällä ja kuumentamalla. Kuluttajat ovat innostuneet nyhtökaurasta ja kaupojen hyllyiltä sitä on ollut vaikea löytää.

Elintarviketeollisuusliiton järjestämän Vuoden suomalainen elintarvike 2016 -kilpailun voitti Viipurilaisen Kotileipomon kaurapuuteri. Runsaasti beetaglukaania (5,5 g / 100 g) sisältävä tuote on täysjyväkaurasta valmistettu hienojakoinen, esikypsennetty jauhe. Jo aiemmin kauratuotteet ovat menestyneet tässä kilpailusssa.

.
.