Flow Festival kerää paljon huomiota ulkomaisessa mediassa – ainutlaatuisella festarilla on hyvä maine

Helsingissä tänä viikonloppuna järjestettävästä Flow Festivalista raportoi yli 200 ulkomaista toimittajaa. Loppuunmyydyn tapahtuman kävijöistä jo joka kymmenes tulee Suomen ulkopuolelta. Yle Uutiset kysyi vierailevilta toimittajilta, mikä suomalaisessa festivaalissa kiinnostaa.

musiikki
Helsinki Flow Festival.
Berislav Jurišić / Yle

Toimittaja Celeste Moure, Vogue, USA

– Teen Voguen nettisivuille juttua eurooppalaisista festivaaleista, ja Flow on yksi niistä. Katsoin festivaalin tarjontaa netistä, enkä ole aikaisemmin ollut Suomessa, joten päätin tulla katsomaan festivaalin paikan päälle. En tiedä mitään suomalaisesta musiikista, joten aion käydä kuuntelemassa suomalaisia yhtyeitä.

– Skandinavia on tällä hetkellä kiinnostava paikka, jonne pohjoisamerikkalaiset haluavat Euroopassa mennä. Erityisesti täällä suunnalla kiinnostaa ruoka. Se kiinnostaa myös Flow Festivalissa. Yleensä festareilla tarjotaan vain hampurilaisia ja hodareita, mutta täällä tarjonta on aivan uniikkia.

Celeste Moure
Amerikkalaisen Vogue-muotilehden toimittaja Celeste Moure.Berislav Jurišić / Yle

– Festivaalialueesta on tehty hieno yhdistelmä teollista ympäristöä ja rennon tyylikästä koristelua. Yhdysvallassa tällaiset paikat ovat yleensä VIP-alueita, mutta täällä tämä on kaikkien käytössä. Se tekee tästä festivaalista erityisen.

– Ihmiset pukeutuvat täällä omaperäisesti. Ihmisillä on värikkäitä vaatteita ja glitteriä joka paikassa. On ollut hauska katsella, mitä ihmisillä on täällä päällään. Skandinaviasta tulevilla ihmisillä on maine tyylikkäinä pukeutujina, joten oletinkin, että ihmiset panostavat vaatteisiin, hiuksiin, meikkiin ja kenkiin. Kaikki näyttävät hyvin tyylikkäiltä.

– Helsinki ei vielä ole ollut niin kiinnostava matkailukohde kuten Tukholma tai Kööpenhamina. Tyyli ja ruoka on melko samanlaista, vaikka täältä löytyy aivan omia juttuja. Luulen, että Helsingin hetki tulee aivan pian.

Toimittaja Marco Scognamiglio, La Repubblica -lehti, Italia

Italialaisen La Repubblica -lehden toimittaja Marco Scognamiglio
Italialaisen La Repubblica -lehden toimittaja Marco Scognamiglio.Berislav Jurišić / Yle

– Italiassa ei ole Flow Festivalin kaltaista musiikkifestivaalia. Elektronisesta musiikista pitävät italialaiset menevät vuosittain Primavera Sound -festivalille Espanjaan. Olen itse käynyt siellä vuosia, joten halusin kokea jotain uutta. Kun näin Flow Festivalin musiikkitarjonnan, halusin ehdottomasti tulla tänne. En ole ennen ollut Suomessa, joten tämä oli samalla hyvä syy matkustaa tänne.

– Haluan nähdä täällä isoja kansainvälisiä artisteja, mutta myös löytää uusia suomalaisia muusikoita. Ympäristö on mahtava, ja on hienoa nähdä iloisia ihmisiä tanssimassa auringonpaisteessa. Toivottavasti löydän myös jotain kiinnostavaa syötävää.

– Aion kirjoittaa täältä ennen kaikkea suomalaisesta uudesta musiikista. Teen myös muistiinpanoja, miten tällainen festivaali järjestetään, jotta saamme samanlaisen myös Italiaan, Scognamiglio vitsailee.

Toimittaja Laura Studarus, Nylon-lehti, USA

Amerikkalaisen Nylon-muoti- ja musiikkilehden toimittaja Laura Studarus
Amerikkalaisen Nylon-muoti- ja musiikkilehden toimittaja Laura StudarusBerislav Jurišić / Yle

– Minulla on paljon ystäviä Pohjoismaissa, joten kuulin Flow Festivalista heiltä. Festivaalilla on erittäin hyvä maine. Se tulee siitä, että ihmisillä on hauskaa ja he näkevät suosikkibändejään ja löytävät jotain uutta. Samalla voi syödä jotain hyvää.

– Teen täältä kuvareportaasin Nylon-lehteen ja kirjoitan artikkelin Under the Radar -lehteen, joka keskittyy indie-musiikkiin. Yritämme aina löytää uusia juttuja ennen kuin muut Yhdysvalloissa hoksaavat. Suomalaisartisteista minua kiinnostavat Jaakko Eino Kalevi sekä Feels-yhtye. Toivottavasti löydän myös jotain aivan uutta. Tämä on kuin musiikin satumaa.

– Täällä festivaalialueella yhdistyvät taide ja tee-se-itse-estetiikka, joten tänne tulee mielellään kuuntelemaan musiikkia. Monellakaan festivaalilla ei ole tällaista.

Toimittaja Maria Veie Sandvik, Minerva-lehti, Norja

Norjalaisen Minerva-lehden toimittaja Maria Veie Sandvik
Norjalaisen Minerva-lehden toimittaja Maria Veie SandvikBerislav Jurišić / Yle

– En ollut aiemmin kuullut Flow Festivalista, kunnes ystäväni New Yorkista ehdotti tänne tulemista. Olen taiteisiin erikoistunut toimittaja ja intohimoinen musiikin ystävä, joten Flow Festivalissa minua kiinnostaa elektronisen musiikin ja taiteen yhdistäminen. Täällä on kiinnostava taideohjelma, joka on toteutettu yhdessä Taideyliopiston kanssa. Musiikkitarjonta on myös fantastinen.

– Flow Festivaali ei ole kovin tunnettu Norjassa, joten haluan jakaa kokemukseni lukijoille. Oslossa on samaan aikaan Øya-festivaali, joka on samantapainen. Norjalaiset lähtevät yleensä lomalle etelään, mutta monet haluavat kokea uutta laadukasta musiikkia, joten Flow ehdottomasti voi kiinnostaa ihmisiä tulemaan Helsinkiin.

– Festivaali on myös keskellä kaupunkia, joten tänne on helppo tulla eikä tarvitse majoittua teltassa. Flow Festivalin sijainti vanhan voimalan alueella teollisessa ympäristössä on huikeaa.