Allegro-junalla matkustavaa äitiään odottava tuohtuneena: "Äiti ei ole päässyt vessaan, tarjolla ei ole ollut ruokaa"

Venäjältä Suomeen tulossa olevan Allegro-junan piti olla Helsingissä kello 14 iltapäivällä. Juna törmäsi matkalla puuhun ja matkanteko keskeytyi. Matkanteko viivästyy arviolta 11 tuntia.

Kotimaa
Allegro juna
Vaurioitunut juna hinattiin Luumäelle.Pyry Sarkiola / Yle

Kirkkonummella asuva Violetta Waara on odottanut koko päivän Venäjältä tulossa olevan Allegro-junan saapumista Suomeen. Junan piti olla Helsingissä kello 14, mutta juna törmäsi radalle kaatuneeseen puuhun Luumäen ja Pulsan välillä. Juna jäi niille sijoilleen useaksi tunniksi, ennen kuin se hinattiin Luumäelle vasta illalla.

Violetta Waaran äiti on yksi junan matkustajista. Waaran mukaan hänen äitinsä ei ole päässyt käymään vessassa onnettomuuden tapahtuneen jälkeen, sillä sähkövaurion vuoksi junan vessat ovat olleet epäkunnossa. Waaran mukaan VR:llä ei myöskään ole ollut tarjolla riittävästi ruokaa hinausta odottaville matkustajille. Matkustajat ovat odottaneet vaurioituneessa junassa Waaran mukaan useita tunteja.

Waaran mukaan myös tietoa matkankulusta on ollut Helsingin rautatieasemalla tarjolla niukasti.

VR: Matkanteko viivästyy arviolta 11 tuntia

Vaurioitunut juna hinattiin lopulta Luumäelle sen jälkeen, kun matkustajat olivat odottaneet vaurioituneessa junassa useita tunteja. Luumäellä matkustajat siirrettiin busseihin iltakahdeksan aikaan. Vaurioitunut junan runko jatkoi matkaa Helsinkiin ilman matkustajia.

VR:n viestinnällä ei ole tarkkaa lukumäärää matkustajista, mutta arviolta matkustajia on ollut Allegro-junassa parisen sataa. Matkustajat on siirretty junasta neljään bussiin. Helsingissä bussit ovat VR:n mukaan arviolta kello 23 illalla.

Viestintäasiantuntija Marja Merta VR:n viestinnästä kertoo, että kesti useita tunteja saada juna onnettomuuspaikalta Luumäelle, mihin bussit tulivat hakemaan matkustajia. Aluksi VR yritti saada matkustajat siirrettyä IC-junaan, mutta junaa ei pystytty saamaan paikalle onnettomuuspaikalle.

– Bussit ovat matkalla nyt kohti Helsinkiä.

– Matkustajia ei ole voitu evakuoida heti onnettomuuspaikalta, koska sinne ei ole saatu autoja lähelle. Eikä ihmisiä ole voitu päästää pois turvallisuussyistä. On iso pudotus ratapenkalle, Merta kertoo Ylelle.

Mertan mukaan junien vessat eivät toimineet onnettomuuden jälkeen, koska sähkövian vuoksi vessojen ovet ovat olleet epäkunnossa. Mertan mukaan konduktööri on päästänyt matkustajia käymään tarpeillaan ratapenkalla. Merta myös vahvistaa, että tarjolla oleva ruoka on ollut vähissä.

Mertan mukaan VR on informoinut matkustajia twitterissä ja rataliikennekeskuksen kautta.

– Asemainformaatiosta vastaa liikennevirasto. En voi heidän puolestaan vastata kuinka paljon tietoa on jaettu, Merta kommentoi.

Mertan mukaan asiakkaat voivat hakea korvauksia myöhästymisestä VR:n ohjeistusten mukaisesti.

Liikennevirasto: Vaurioitunutta junaa piti korjata ennen kuin se voitiin siirtää

Liikennepäällikkö Rauno Helander liikennevirastosta kertoo, että Allegro-junasta hajosi virroitin kun se törmäsi radalla olleeseen puuhun. Se tarkoittaa, ettei juna voi saada sähköä liikkuakseen.

Junaa piti jonkun verran korjata, ennen kuin se pystyttiin hinaamaan Luumäelle, jotta se ei rikkoisi junarataa enempää, kertoo Helander.

Matkustajat odottivat junassa hinaamista kuutisen tuntia.

Helanderin mukaan selvittelyssä oli myös, pystyttäisiinkö matkustajia evakuoimaan busseihin. Helanderin mukaan onnettomuuspaikalle ei kuitenkaan saatu busseja, sillä ilmeisesti onnettomuuspaikka on ollut hankalien kulkuyhteyksien päässä.

Helanderin mukaan junan konduktöörin on myös pitänyt ottaa huomioon, miten junan matkustajat voitaisiin siirtää turvallisesti.

– Sepelillä kävely ei esimerkiksi kaikilta onnistu, Helander sanoo.

Kaiken kaikkiaan tilanteen selvittelyyn meni useita tunteja.

Luumäen ja Vainikkalan välinen junaliikenne keskeytyksissä toistaiseksi

Luumäen ja Vainikkalan välinen junaliikenne on keskeytyksissä sähköratavaurion takia.

Rataliikennekeskus arvioi, että rataosaa päästään ajamaan läpi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä noin yökahden aikaan.