Kiinan hiiliteollisuuden perintö: maaperä pettää tuhansien kaivosten kohdalla

Kiinassa hiiltä on kaivettu lukuisissa paikoissa aivan asutuksen vierestä.Tämän seurauksena laajat alueet ovat muuttuneet asumiskelvottomiksi ja ihmiset joutuvat muuttamaan turvallisemmille seuduille.

talous
Sortumassa oleva seinä tai muuri.
Romahtamaisillaan oleva rakennus Pohjois-Kiinassa Shanxin maakunnassa.Reuters

Kiinassa hiilikaivokset ovat jättäneet jälkeensä valtavan ongelman, kertoo uutistoimisto Reuters. Tuhansien kaivosten alueella maaperä vajoaa, jolloin asukkaat joutuvat jättämään kotinsa turvallisuusyistä.

Virallisten tilastojen mukaan hiilikaivokset olivat vuoden 2014 loppuun mennessä aiheuttaneet 26 000 geologista onnettomuutta. Tuhoalueen yhteenlaskettu pinta-ala on jopa 10 000 neliökilometriä, eli suurempi kuin Uudenmaan maakunta.

Kiinan hallitus on varannut noin 75 miljardia yuania eli kymmenen miljardia euroa kaivosalueiden ja kaivosjätteen kunnostamiseen seuraavien viiden vuoden aikana.

Sortuneita rakennuksia.
Reuters

Maa vajoaa, rakennukset rikkoutuvat

Tilanne on ehkä pahin Pekingin länsipuolella Shanxin maakunnassa, jossa hiiliteollisuus on ollut hyvin laajaa. Maakunnan viranomaiset ovat suunnitelleet evakuoivansa jopa 655 000 ihmistä ensi vuoden loppuun mennessä vaarallisilta kaivosalueilta.

Kaivosten läheisissä kylissä ja kaupungeissa rakennukset rikkoutuvat ja maaperään ilmestyy kuoppia ja reikiä, kun maa romahtelee kaivoskuilujen kohdilla.

Reutersin mukaan yksin Helinin kylän lähellä, noin 13 neliökilometrin alalla, on havaittu 19 tuhoaluetta, 55 maanvyöryä ja 950 halkeamaa maaperässä.

Teollisuuden maksamat korvaukset vähissä

Hiiliteollisuus on ollut erittäin tuottoisa elinkeino ja sen ansiosta lukuisat kiinalaiset ovat vaurastuneet. Hiilikaivosten lähisyydessä kaupunkeihin on rakennettu korkeatasoisia rakennuksia.

Halkeama tiiliseinässä.
Haljennut tiiliseinä Helin-kylässä Kiinan Shanxin maakunnassa.Reuters

Hiilen hinta on nyt laskenut, sillä sen käyttöä pyritään vähentämään ympäristö- ja ilmasto-ongelmien takia. Kun kaivosten tulot ovat kutistuneet, paikalliset viranomaiset ovat sallineet yhä holtittomamman kaivostoiminnan.

Viranomaismääräyksissä kaivosten geologisiin seuraamuksiin on varauduttu. Niille on määrätty ns. maanvajoamismaksu. Käytännössä kaivokset eivät juuri ole maksaneet sitä.

Kiinan hallituksen tavoite on, että hiilienergia kattaisi vuoteen 2020 mennessä enää 62 prosenttia maan energiantarpeesta. Hallitus kannustaa yrittäjiä perustamaan ongelmallisille kaivosalueille aurinko- ja tuulivoimaloita.

Lähteet: Reuters