Yle Krimillä: Paikalliset eivät huomanneet sabotöörejä

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall on Krimin niemimaalla. Hän on haastatellut Ukrainan rajan lähellä asuvia ihmisiä Venäjän tiedotusvälineiden uutisesta, jonka mukaan alueella havaittiin elokuun alussa ukrainalaisia sabotöörejä.

Yle maailmalla
Autoja jonossa tien molempiin suuntiin.
Jonot rajanylityspaikalle olivat pitkät.Kerstin Kronvall / Yle

Suvorovon kylä Krimin niemimaan pohjoisosassa on hiljainen, joitakin ihmisiä kulkee kylän pienelle kaupalle ja joku on viemässä lehmiä laitumelle kylän ja sen hautausmaan välisille pelloille. Hautausmaalle pääsee kapeata peltotietä pitkin.

Tämä on se paikka, josta lehdistötietojen mukaan ukrainalais-sabotöörit havaittiin ja myöhemmin pidätettiin yöllä elokuun 6. ja 7. päivän välillä.

Hautausmaa näyttää aivan tavalliselta, eikä siellä näy mitään merkkejä kamppailusta. Siellä ei myöskään ole mitään valvontaa.

Kolme henkilöä hiekkatiellä.
Suvorovon kyläraitti.Kerstin Kronvall / Yle

Kyläläiset varautuneen ystävällisiä

Kyläläiset eivät halua antaa haastatteluja tapahtumasta, mutta useimmat juttelevat ystävällisesti, jos kamera tai nauhuri ei ole käynnissä. Vain eräs vanhempi mies vaikuttaa ärsyyntyneeltä.

– Mitä te minulta kysytte, kysykää lehdistöltä, hehän tästä tietävät, hän sanoo.

Kukaan tapaamistani kyläläisistä ei sano nähneensä tai kuulleensa mitään erityistä viime viikonloppuna.

Kylältä on niin sanotulle rajalle avoin näkymä peltojen poikki. Tie rajalle kulkee Armjanskin pikkukaupungin läpi. Sen iso kauppatori on viikonloppuisin hiljainen ja olutta myyvällä Natasha Poratshukilla on aikaa jutella.

Hänkään ei ole itse havainnut mitään väitettyyn terrorihyökkäyksen estämiseen, mutta näki toki sotilaat, jotka ilmestyivät sen jälkeen.

– Tuntui pahalta, kun helikoptereita lensi ilmassa ja tiellä kulki panssarivaunuja.

On tosin epätodennäköistä, että kyseessä olisivat olleet varsinaiset panssarivaunut. Kuumassa säässä maantien asfalttiin olisi tullut jälkiä. Tiellä liikkui luultavasti muunlaisia panssaroituja ajoneuvoja.

Pulmia ihmissuhteisiin ja käytännön elämään

Natashaa huolestuttaa terroristikohua enemmän oman perheen sisälle syntynyt tilanne. Venäjän vallattua Krimin Natashan veli ei enää halua puhua siskonsa kanssa, koska hän pitää tätä petturina, joka äänesti Venäjään liittymisen puolesta.

Nainen katsoo kameraan.
Natasha Poratshuk suree sukulaisten välisiä ristiriitoja.Kerstin Kronvall / Yle

Myös yhteys äitiin on vaikeutunut, mutta se ei johdu erimielisyyksistä vaan rajasta. On vaikeata löytää aikaa äidin luona käymiseen, kun joutuu odottamaan tuntikaupalla rajalla.

– Aikaisemmin saatoin jopa pyörällä hänen luokse, Natasha sanoo.

Rajalla on kova ruuhka, moni kertoo odottaneensa jo useita tunteja. Viereisellä pellolla näkyy joitakin panssariesteitä ja korkeassa ruohikossa näkyy yksittäisiä sotilaita.

Jonottavat ihmiset eivät kiinnitä heihin mitään huomiota vaan kaikki puhuvat savusta, joka nousee maastopalosta läheisyydessä. Ilma on täynnä palavasta heinästä nousevaa savua.

Suvorovon hautausmaalta näkyy savu maastopalosta rajan lähellä.
Suvorovon hautausmaalta näkyy savu maastopalosta rajan lähellä.Kerstin Kronvall / Yle

Moni on harmissaan, että ei voi selailla puhelinta odottaessaan. Internet-yhteys on estetty Krimin pohjoisosissa. Esto ei ole täydellinen, mutta jos onnistuu saamaan yhteyden, se on hyvin hidas.

Yleistunnelma Krimillä on kesäisen leppoisa. Pelloilta korjataan satoa ja turisteja saapuu rannoille.

Pula makeasta vedestä on aina ollut ongelma Krimillä, eikä nytkään ole riittävästi vettä. Aikaisemmin makeaa vettä tuli Krimille kanavia pitkin Manner-Ukrainasta.

Nyt kanavat ovat kuivia, Ukraina ei enää päästä vettä niihin. Tästä huolimatta näkyy vihannesviljelmiä ja Simferopolissa kerrotaan, että vettä saa kesäkuivuudesta huolimatta hyvin. Vain yöllä vedenjakelu on poikki.