Näin Fidel Castro juhli 90-vuotispäiväänsä – video

Ikävuodet ovat koetelleet Kuuban legendaarista johtajaa. Hänen jaksaa silti juhlia ja vanha taistelumielikin on tallella.

Ulkomaat
Uutisvideot: Kuubalaiset juhlistivat Castroa
Uutisvideot: Kuubalaiset juhlistivat Castroa

Kuuban entinen johtaja Fidel Castro vietti eilen lauantaina 90-vuotissyntymäpäiväänsä.

Maan televisio välitti harvinaista kuvamateriaalia Castrosta, joka nähtiin edellisen kerran julkisuudessa huhtikuussa.

Kuubassa edelleen suurta suosiota nauttiva vallankumousjohtaja juhli Havannan Karl Marx -teatterissa, jossa esitettiin musiikkia ja videoita hänen elämänsä varrelta. Castro nähtiin mm. puhaltamassa syntymäpäiväkakkujen kynttilöitä aikaisempina syntymäpäivinään. Paikalla oli paljon lapsia.

Hauras, mutta hyväntuulinen ikämies esiintyi veljensä Ráulin ja Venezuelan presidentin Nicolas Maduron seurassa.

Kirjeessä muistoja ja haukut Obamalle

Fidel Castro ei pitänyt juhlissaan puhetta, mutta sen sijaan Kuuban tiedotusvälineet julkaisivat hänen pitkän kirjeensä kansakunnalle.

Kirjeen alussa hän kiittää saamistaan onnitteluista ja huomionosoituksista. Hän kertoo myös saaneensa kansalaisilta erilaisia ehdotuksia, jotka hän siirtää maan hallinnon harkittaviksi.

Tämän jälkeen hän kuvailee lapsuuttaan ja nuoruuttaan Kuuban itäosassa, jonka maisemat ja kasvit tekivät häneen suuren vaikutuksen.

Kirjeen lopulla hän esittää kirpeää arvostelua vanhan vihollisensa Yhdysvaltojen suuntaan. Kuuba ja Yhdysvallat ovat viime aikoina lähentyneet ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vieraili Kuubassa maaliskuussa. Castro kehottaa Obamaa perehtymään Kuuban historiaan ja painottaa, ettei Kuuba kaipaa mitään "imperiumilta".

Hän myös arvostelee Obamaa, koska tämä ei Japanin-vierailullaan pyytänyt anteeksi toisen maailmansodan aikana sinne pudotettuja atomipommeja.

Fidel Castro luovutti Kuuban johtajuuden veljelleen Ráulille vuonna 2008, kun hänen terveytensä alkoi heiketä.

Lähteet: Reuters