1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhdysvaltojen F-15-hävittäjät aloittavat viikon päästä harjoitukset Suomen yllä

Harjoitukset ovat esimerkki siitä, että puolustusyhteistyö Yhdysvaltojen ja Suomen välillä kasvaa. Tämä on jo toinen kerta tänä vuonna, kun F-15-hävittäjä harjoittelevat Suomen ilmatilassa.

Kotimaan uutiset
F-15 hävittäjiä Ämärissä.
F-15 hävittäjiä Ämärissä.Viron puolustusvoimat

Viikon kuluttua Yhdysvaltojen F-15 Eagle -hävittäjät tulevat jo toisen kerran tänä vuonna harjoittelemaan Suomen Hornetien kanssa ilmataistelua. Yhteiset harjoitukset alkavat reilun viikon päästä, maanantaina 22.8. ja kestävät noin kaksi viikkoa. Edelliset yhteisharjoitukset pidettiin toukokuussa.

– Aina kun on erilainen kalusto vastassa, se kehittää meidän omaa osaamista ja omia järjestelmiä ja lentäjien taitoja, Karjalan lennoston esikuntapäällikkö Joni Mahonen kertoo.

Toukokuun harjoituksista opittiin paljon:

– Teho, asejärjestelmät, tietyt tekniikat ja taktiikat on erilaisia, voidaan oppia niistä. Ja mietitään, voidaanko sieltä ottaa jotakin hyviä käytänteitä meille. Kaikkea en tietenkään voi avata tässä, mutta aina saadaan hyvää oppia, kun on erilainen kalusto vastassa, Mahonen kuvailee.

Hänen mukaansa ennen tätä vuotta F-15-hävittäjien kanssa ei ole harjoiteltu vuosiin.

Onko näitä yhteisiä harjoituksia tarkoitus jatkaa?

– Kyllä ilman muuta, jos he ovat tässä meidän lähialueella käymässä. Ilman muuta harjoitellaan.

Puolustusministeriö painottaa nyt ja tulevina vuosina Suomen ja Yhdysvaltojen välisiä harjoituksia ja koulutusta. Myös Naton, Suomen ja Ruotsin yhteistyötä lisätään.

F-15-hävittäjä
F-15-hävittäjäViron puolustusvoimat

Toukokuussa kohu

Toukokuussa F-15-hävittäjien tulosta Suomeen nousi kohu, koska USA:n hävittäjät käyttivät tukikohtanaan Rissalaa ja koska osa kansanedustajista koki, että harjoituksista ei tiedotettu ajoissa.

Tällä kertaa USA:n hävittäjät lentävät Suomen ylle harjoittelemaan Viron Ämarin lentotukikohdasta. Yhteen lentokierrokseen osallistuu aina 2–4 Suomen Hornetia ja saman verran Yhdysvaltain F-15-hävittäjää.

Ne lentävät arkipäivisin kello 8–16 välisenä aikana. Lentotoiminta tapahtuu Ilmavoimien mukaan pääasiassa Turun, Porin ja Vaasan edustan merialueella sekä Tampereeseen, Jyväskylään, Ouluun, Kokkolaan ja Seinäjokeen rajautuvilla harjoitusalueilla.

Pamauksia ja valoilmiöitä

Harjoituksissa käytetään koneiden omasuojavarustukseen kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Harjoituksiin voi liittyä myös yliäänilentoja, jotka saattavat aiheuttaa pamauksia.

Karjalan lennosto harjoittelee tällä kertaa Yhdysvaltain ilmavoimien hävittäjälentolaivue 493:n kanssa. Se tulee Viroon Yhdysvaltojen Lakenheathin tukikohdasta Britanniasta.

F-15-hävittäjiä
F-15-hävittäjiäViron puolustusvoimat

Harjoituksiin osallistuu tällä kertaa noin 10 suomalaista lentäjää. Mähösen mukaan myös muiden kuin Karjalan lennoston hävittäjälentäjät pääsevät harjoittelemaan F-15-hävittäjien kanssa.

Yhdysvaltojen F-15-koneet osallistuvat elokuun lopussa samalla myös Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisiin harjoituksiin Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Suomessa. Suomen ilmavoimat harjoittelee Ruotsin ja Norjan kanssa viikoittain. Ajoittain myös Yhdysvallat osallistuu näihin harjoituksiin.

Lue seuraavaksi