1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Salla

Vesi keitettävä Sallassa: Bakteerit aiheuttivat suolistotulehduksia

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä Sallassa. Keittokehotus koskee Sallan kirkonkylää, Salmivaaran ja Sallan välistä aluetta sekä Sallatunturin aluetta.

Salla
Vesihanasta valuu vettä.
Yle

Viime perjantaina otetuista vesinäytteistä on löytynyt koliformisia bakteereita kirkonkylän alueelta, kertoo alueen vedenjakelusta vastaava Sallan Aluelämpö Oy tiedotteessaan. Lisäksi Sallasta on varmistunut muutama kampylobakteerin aiheuttama suolistotulehdus. Näiden tartuntojen alkuperä ei ole toistaiseksi selvillä. On mahdollista, että tartunnanlähde on pintavedellä saastunut juomavesi. Näytteistä ei ole toistaiseksi todettu E. colia eli ulosteperäistä bakteeria. Näytteitä ei ole vielä lopullisesti analysoitu.

Juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä 5-10 minuuttia. Sallan Aluelämpö aloittaa vesijohtoverkoston desinfioinnin klooraamalla. Klooraamisesta huolimatta vesi ei ole terveydellle haitallista, yhtiöstä kerrotaan.

Kampylobakteerioosin oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli, vatsakivut, kuume ja jäsensäryt. Heikompikuntoisia ja perussairaita kehotetaan ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen, jos he huomaavat kärsivätnsä edellämainituista oireista.

Sallan Aluelämpö järjestää alueelle vedenjakelupisteen.

Vedestä otetaan lisää näytteitä. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi. Sallan Aluelämpö Oy tiedottaa jatkosta.

Lue seuraavaksi