1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paperimiehiä kolmessa sukupolvessa: tehdas on tuonut leipää, mutta myös pettymyksiä

Eläkkeellä oleva Aarno, yt-neuvottelujen piirissä oleva Mika ja työtön Pessi antavat kasvot suomalaisen paperiteollisuuden rakennemuutokselle. Jämsän perheen paperiperinne saattaa katketa Kyröskosken paperikoneen sulkemiseen.

Kotimaan uutiset
Aarno, Pessi ja Mika Jämsä istuvat Kyron paperitehtaan edustalla
Terri Niemi / Yle
Aarno Jämsä istuu Metsä Board Kyron paperitehtaan edustalla
Aarno Jämsä aloitti paperimiehenä vuonna 1964 ja ehti työskennellä 38 vuotta Kyröskosken paperitehtaalla.Terri Niemi / Yle

Aarno Jämsä katselee paperitehtaan vierellä avautuvaa koskimaisemaa Hämeenkyrön Kyröskoskella. Vierellä ovat poika ja pojanpoika, Mika ja Pessi. Kolmen sukupolven miehet seisovat keskellä suomalaista rakennemuutosta.

Nyt eläkkeellä oleva Aarno Jämsä teki pitkän työuran paperitehtaalla Kyröskoskella. 1960-luvulla taloon tullut ehti nähdä monia kukoistuksen vuosia.

Aina sitä puhuttiin, että pian loppuu, pian loppuu – mutta ei siellä muuta tapahtunut kuin nimet vaihtu katolla.

Aarno Jämsä

– Se oli elämisen aikaa. Hyvä, kun pääsi nuorena töihin, niin pääsi perhettä perustamaan. Kyllähän niitä monenlaisia juttuja oli. Hyviä ja välillä huonojakin.

Reilun 38 vuoden aikana tehtaan lakkauttamista ehdittiin myös moneen kertaan pelätä.

– Aina sitä puhuttiin, että pian loppuu, pian loppuu – mutta ei siellä muuta tapahtunut kuin nimet vaihtu katolla.

Mika Jämsä istuu Kyron paperitehtaan edustalla
Vuonna 1969 syntyneellä Mika Jämsällä tulee pian täyteen 26 vuotta Kyron paperitehtaalla. Terri Niemi / Yle

Tällä hetkellä tehtaan katolla lukee Metsä – isäntänä viiriä heiluttaa Metsä Board. Kyron tehdas työllistää 250 henkeä, yksi heistä on Aarnon poika Mika Jämsä.

Mika ei oikeastaan koskaan valinnut ammatikseen paperia vaan paperi valitsi hänet. Tarina oli vielä 1980-luvulla tavallinen.

– Kesätöihin piti mennä, mutta sillä tiellä ollaan vielä.

Mikan ura paperimiehenä alkoi vuonna 1988, vuodesta 1990 hän on ollut tehtaalla vakinaisena. Nyt 26-vuotinen rupeama paperimiehenä saattaa katketa. Metsä Board ilmoitti vastikään aikovansa sulkea tapetin taustapaperia valmistavan koneen. Se tietäisi noin sadalle työpaikan menetystä.

Mika työskentelee lopetusuhan alla olevalla koneella. Tunnelmat ovat synkät.

– Ei käy kieltäminen. Vituttaa aika ankarasti.

Isän ahdinkoa lisää se, että paperihommien väheneminen koskettaa likeisesti myös hänen parikymppistä poikaansa Pessiä, joka on kolmannen polven paperimies. Pessi on työskennellyt kesäpoikana Kyröskosken tehtaalla ja vuosi sitten hän sai valmiiksi prosessitekniikan opinnot.

Pesis Jämsä istuu Kyron paperitehtaan edustalla
Pessi Jämsä valmistui "paperimieheksi" eli sai valmiiksi prosessiteollisuuden ammattitutkinnon reilu vuosi sitten.Terri Niemi / Yle

Pessi on ollut vuoden työttömänä, mutta toiveena ja tavoitteena on ollut päästä tehtaalle töihin. Tuore yt-uutinen oli hänelle märkä rätti vasten kasvoja. Tähän asti Pessi on ajatellut, että vaarin ja isän työuraa seurataan eläkkeelle asti.

– Kyllä mää sen niin ajattelin. Mutta nyt nähdään se todellisuus. Tuntuu, että on turhaa käynyt koulussa sen kolme vuotta, että kaikki aika on heitetty hukkaan.

Mika Jämsä arvioi, että niin kuin monessa muussakin työpaikassa, myös paperitehtaalla työ on 26 vuodessa muuttunut kiireisemmäksi ja kovemmaksi. Paperimiehet ovat olleet kovia miehiä ay-puolella. Nykyään on toisin.

– Tuntuu, että irtisanomiset menee olankohautuksella läpi. On niin kuin olis jahdattuna viimeiset vuodet.

Tuntuu, että irtisanomiset menee olankohautuksella läpi. On niin kuin olis jahdattuna viimeiset vuodet.

Mika Jämsä

Yt-neuvottelut päättyvät syyskussa. Toisen ja kolmannen sukupolven paperilaiset joutuvat pohtimaan, mille alalle nyt kannattaisi kouluttautua, mistä löytyisi töitä.

– Kuitenkin joutuu työelämässä 20 vuotta olemaan, jotain on keskittävä, Mika sanoo.

Mika uskoo, jos työt Kyrolla nyt loppuvat, tulevaisuudessa ne löytyvät jostain muualta kuin Hämeenkyröstä.

– Kyllä muualle täytyy lähteä. Ei tämän ikäiselle löydy täältä töitä. Pitää koittaa vaan positiivisesti suhtautua, kyllä sitä jotain löytyy vielä.

Aarno, Pessi ja Mika Jämsä katselevar Kyron paperitehdasta
Paperitehdas Kyröskoskelle perustettiin jo vuonna 1870 Hammaren & Co. -nimellä. Kyro-nimi otettiin käyttöön 1941. Metsä Serla, nykyinen Metsä Board, osti tehtaan vuonna 1995. 2001-2012 tehdas toimi M-real -nimellä.Terri Niemi / Yle