1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sateinen sää

Teitä poikki, vettä kellareissa – Pohjanmaalle vuorokaudessa paikoin yli 50 millimetriä vettä

Viime vuorokauden runsaat sateet työllistävät pohjalaisia pelastuslaitoksia. Sadevesi on uhannut rakennuksia ja vettä on päässyt talojen kellareihin. Myös maanteitä on jouduttu sateen vuoksi sulkemaan liikenteeltä.

Vesi lainehtii pyörätiellä Vaasassa. Kuva: Anna Wikman / Yle

Pohjanmaan pelastuslaitoksella on ollut eilisillasta tähän aamuun saakka parisenkymmentä vahingontorjuntatehtävää. Sadevesi on uhannut rakennuksia tai vettä on päässyt talojen kellareihin.

Myös maanteitä on jouduttu sulkemaan liikenteeltä. Esimerkiksi Mustasaaren Sepänkylässä kunta joutui kaivamaan tien poikki sateen vuoksi.

Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan, että vettä on satanut vuorokaudessa yli 50 millimetriä ainakin Vaasassa ja Ylistaron Pelmaalla.

– Onhan se aika kunnioitettava määrä ja tuntuu reippaalta, kun kohdalle osuu, toteaa päivystävä meteorologi Joonas Koskela.

Sateinen elokuu

Koskelan mukaan voimakkaammat sateet väistyvät aamupäivän aikana Pohjanmaalta merelle päin, mutta hidasliikkeisiä sadekuuroja on odotettavissa vielä iltapäivälläkin.

– Huonolla tuurilla voi tulla vielä kymmenen millimetriä tämän päivän aikana, ennustaa Koskela. Loppuviikoksi pohjalaismaakuntiin luvataan poutaisempaa.

Elokuu on pohjalaisittain ollut hyvin sateinen, esimerkiksi Jalasjärven Hirvijärven mittauspisteellä vettä on satanut elokuussa jokaisena päivänä. Meteorologi Joonas Koskela sanoo, että runsaat sateet menevät sään normaaliin vaihtelun piikkiin.

– Ei tähän uskalla alkaa ilmastonmuutoskorttia vetämään. Pohjanmaan alueelle on nyt vain sattunut voimakkaita sadekuuroja.