1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiukutteleeko lapsi kaupassa tai lyö kaveria? Tässä 7 neuvoa

Kehityspsykologian dosentti ja kokenut lastentarhanopettaja antavat vinkkejä, joista saattaa olla apua hankalassa tilanteessa. Monet vanhemmat käyttävät ratkaisuna jäähyä, mutta asiantuntijoiden mielestä se ei ole oikea tapa.

Kotimaan uutiset
Lapsen käsi nyrkissä.
Mikko Suhonen

1. Malta mielesi

Ennen kuin pystyt vaikuttamaan lapsen käytökseen, sinun itsesi on oltava rauhallinen. Rauhoita hengityksesi, laske vaikka kymmeneen, jos se auttaa, ja ala vasta sen jälkeen rauhoitella lasta.

2. Rauhoita lapsi

Ensimmäisenä lapsi on saatava rauhoittumaan ja kuuntelemaan. Osoita lapselle ilmeillä, eleillä ja kehonkielellä, että tilanne on turvallinen. Puhu rauhallisella, matalalla äänellä. Sanoilla ei ole väliä, sillä tässä vaiheessa lapsi on todennäköisesti vielä hyvin kiihtynyt.

– Jos lapsi käyttäytyy esimerkiksi uhmakkaasti tai aggressiivisesti, hän on säätelemättömien stressireaktioiden tilassa. Hetkessä on ollut jotain, joka on merkinnyt lapselle uhkaa. Silloin hän on valmis puolustautumaan, suojautumaan tai pakenemaan. Jotkut lapset vetäytyvät, jotkut alkavat itkeä ja jotkut ovat uhmakkaita, kertoo kehityspsykologian dosentti Nina Sajaniemi Helsingin yliopistosta.

3. Ohjaa lasta käyttäytymään oikein

Kun lapsi on rauhoittunut ja alkaa kuunnella, häntä voi alkaa ohjata käyttäytymään oikein. Lapsi on saattanut oppia tietyn tavan, jolla hän aina hankalassa tilanteessa käyttäytyy. Lapselle pitää tarjota toinen vaihtoehto toimia.

4. Älä rankaise

Jos lasta rankaisee, kun hän on hankalassa tilanteessa, lapselle voi tulla suurempi tarve mennä kuoreen ja alkaa olla entistä enemmän uhmakas.

– Rankaisemiset eivät ole yhtään niin tehokkaita keinoja kuin se, että ensin rauhoittaa lapsen, ottaa häneen yhteyden ja sen jälkeen ohjaa lasta tekemään toisella tavalla siinä tilanteessa, joka on ollut lapselle syystä tai toisesta sietämätön, Nina Sajaniemi sanoo.

Monet vanhemmat käyttävät rankaisukeinona jäähyä. Asiantuntijoiden mielestä jäähy ei kuitenkaan ole suositeltava tapa, sillä se voi pahentaa tilannetta.

– Jäähy ei ratkaise mitään, jos lapsi itse ei tiedä, minkä takia jäähy on, lastentarhanopettaja Kalervo Valli Päiväkoti Vilskeestä sanoo.

5. Selvitä asiat samassa tilanteessa, jossa ne ovat tapahtuneet

Jos lapsi käyttäytyy väärin, asia on syytä selvittää siinä tilanteessa ja paikassa, jossa se on tapahtunut. Jos lapsi on esimerkiksi muiden lapsien ympäröimänä, ja hänet viedään tilanteesta pois, se voi olla haitallista sekä väärin käyttäytyneelle lapselle itselleen että muille lapsille.

Lapsi, joka poistetaan joukosta, kokee, että hän ei ole sopiva.

Nina Sajaniemi

– Silloin moraalinen viesti muille lapsille on, että kun joku voi huonosti, hänet pitää poistaa joukosta. Lisäksi lapsi, joka poistetaan joukosta, kokee, että hän ei ole sopiva, Nina Sajaniemi kuvailee.

Sajaniemi muistuttaa, että joukosta erottaminen on ihmiselle erittäin voimakas uhkakokemus. Aikoinaan lauman ulkopuolelle joutuminen merkitsi ihmiselle hengenvaaraa. Samat ajatusmallit ovat ihmisiin sisäänrakennettuina edelleen.

Kun asia käsitellään muiden lasten joukossa, myös muut oppivat.

– Kun esimerkiksi lyöminen käsitellään isommassa porukassa, kaikki tietävät, ettei se ole koskaan ok, sanoo lastentarhanopettaja Kalervo Valli.

6. Lasta ei ole pakko kasvattaa kotona ja päiväkodissa täysin samalla tavalla

Vanhempien on hyvä keskustella päiväkodin kanssa siitä, kuinka lasta kasvatetaan, ja jonkinlainen yhdenmukainen linja olisi hyvä olla. Aivan täysin samalla tavalla ei kuitenkaan ole pakko toimia.

– Koti on koti ja päiväkoti on päiväkoti. Kotona on omat tavat, joita pitää kunnioittaa. Vanhempien kasvatuskeinoihin ei ole tarpeen useinkaan puuttua, Nina Sajaniemi sanoo.

7. Huono päivä saa olla

Vanhempien on hyvä muistaa, että kaikki huonoksi ajateltu käytös ei ole välttämättä huonoa käytöstä. Lapsella saa olla paha mieli tai huono päivä, eikä siinä ole mitään väärää.

Kiukuttelu ei ole huonoa käytöstä.

Kalervo Valli

Lastentarhanopettaja Kalervo Valli kertoo, että vanhempien ja ammattilaisten näkemykset siitä, mikä on huonoa käytöstä, vaihtelevat runsaasti.

– Kiukuttelu ei ole huonoa käytöstä. Vanhemmat saattavat kokea kiukuttelun esimerkiksi kaupassa vähän nolona, mutta se on normaalia käytöstä ja rajojen kokeilua. Lapsella on oikeasti oikeus kiukutella. Se ei tee lapsesta huonoa, Valli muistuttaa.

Samoin on riehumisen kanssa. Jos lapsi riehuu, ja ehkä villitsee muita, ensimmäinen ajatus voi olla viedä lapsi muualle rauhoittumaan. Kalervo Valli heittää ilmoille toisen näkökulman.

– Pitääkö lapsi rauhoittaa? Voidaanko lähteä kaikki riehumaan ja jatketaan, kun lapsi on purkanut energian. Pahinta on, että tällainen lapsi laitetaan istumaan. Jos hänellä on muurahaisia housuissaan, se menee vielä hullummaksi. Lapsi pitää saada purkamaan energiansa ja sen jälkeen jutellaan, Valli sanoo.

Lue seuraavaksi