Sisäuintikausi käynnistyy: Tornion hallissa odotettu miljoonaremontti toisi mukanaan paljon uutta

Kemin uimahallissa on meneillään ulospäin hyvin näkyvä kattoremontti, mutta uimahallin käyttöön se ei vaikuta. Torniossa polskitaan vielä tovi kesäaikataulussa ja talvikausi uidaan remonttia odotellessa.

uimahallit
Teija Kaartinen Tornion uimahallissa
Kati Siponmaa / Yle

Kemin uimahallissa on saatu tehtyä vuotuisten huoltotöiden lisäksi uudet lähtökorokkeet kilpauimareille ja myös kiipeilyseinää on entisöity. Hallimestari Janne Jylkkä sanoo, että hallissa on huoltotauon aikana muun muassa tehty sähkötöitä ja uusittu valaisimia.

– Kaikenlaista tekemistä tässä on ollut. Suihkuja on huollettu ja esimerkiksi pukuhuoneiden penkit ovat saaneet uudet pinnat, Jylkkä kertoo.

Yleisölle näkyvin remontti Kemin uimahallissa on meneillään rakennuksen ulkopuolella. Kemin tilapalvelusta kerrotaan, että kattoremontissa on meneillään purkutyö ja sen jälkeen kattoon uusitaan vesieristeet. Remontin valmistumiselle ei osata tässä vaiheessa sanoa päättymisaikaa, mutta ulkona tehtävät työt eivät vaikuta hallin käyttämiseen.

Kemin uimahalli avautui suunnitellusti elokuun 15. päivä normaaliaikatauluilla ja on taas viikonloppuisinkin avoinna yhtä henkilökunnan elokuista koulutusviikonloppua lukuun ottamatta.

Torniossa odotetaan isoa remonttia

Torniossa uimahalli on vielä kesäaikataulussaan elokuun lopulle saakka. Uusi hallikausi käynnistetään vanhoissa puitteissa eli iso remontti odottaa vielä kaupunginvaltuuston päätöstä.

Tornion kaupungin erityisliikunnanohjaaja Teija Kaartinen sanoo, että varsinkin hallin aktiivikäyttäjät odottavat remonttia innolla. Uudistus hyödyttäisi myös paikallisia kuntoutusyrittäjiä.

– Suunnitelmissa on muuttaa nykyinen lastenallas terapia-altaaksi ja tehdä ihan erillinen opetusallas. Terapia-altaan saaminen palvelisi hyvin myös yksityisiä kuntoyrittäjiä, jotka käyvät täällä asiakkaiden kanssa, Kaartinen uskoo.

Kun peruskorjauksessa uimahallin varustusta täydennetään terapia-altaalla, on kustannuksiin mahdollisuus saada valtionapua miljoona euroa. Tornion uimahallin uudistaminen maksaa 8,4 miljoonaa euroa. Jos kaupunginvaltuusto myöntää rahaa remonttiin, se alkaa ensi kesänä.

Uimahallin käyttäjillä ja henkilökunnalla on omia toiveita remontin suhteen.

– Onhan tämä yli 20 vuotta vanha halli, että kyllähän se on siinä ajassa ehtinyt kulua käytössä. Vuosien saatossa on tullut uutta tekniikkaa, jota odotamme myös kovasti. Toivoisimme uusia poreita ja valvojilta on tullut toiveita muutamien näköesteiden poistamiseksi, jotta turvallisuus paranisi, Kaartinen mainitsee.