1. yle.fi
  2. Uutiset

Milwaukeessa pidätetty useita mielenosoittajia, yksi henkilö haavoittunut luodista

Poliisi ampui mustan miehen kuoliaaksi lauantaina Milwaukeessa Yhdysvalloissa. Tapaus on nostattanut mielenosoituksia, jotka ovat muuttuneet osin väkivaltaisiksi.

Ulkomaat
Uutisvideot: Milwaukeen mielenosoitukset jatkuivat toista yötä
Uutisvideot: Milwaukeen mielenosoitukset jatkuivat toista yötä

Yhdysvaltain Milwaukeessa yksi ihminen on haavoittunut luodista ja useita on pidätetty mielenosoittajien ja poliisin välisissä yhteenotoissa, viranomaiset kertovat. Haavoittunut vietiin hoitoon panssaroidulla autolla. Toistaiseksi ei ole tiedossa, osallistuiko hän mielenosoitukseen. Myös ainakin yksi poliisi loukkaantui yön aikana.

Poliisin mukaan mielenosoittajat heittelivät poliiseja kivillä ja muilla esineillä, ja muutamassa paikassa ympäri kaupunkia ammuttiin laukauksia.

Mielenosoitukset jatkuivat kaupungissa toista yötä. Mustiin kohdistuvan poliisiväkivallan vastaiset protestit leimahtivat, kun poliisi ampui mustan miehen kuoliaaksi lauantaina.

Milwaukeen poliisipäällikkö Edward Flynn on kertonut, että poliisin ampumalla Sylville Smithillä, 23, oli pitkä rikosrekisteri. Flynnin mukaan poliisi oli pysäyttänyt Smithin auton, ja tämä oli ensin juossut karkuun ja kääntynyt sitten poliisia kohti ase kädessään.

Mielenosoituksia myös vuonna 2014

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä mielenosoittajat polttivat useita liiketiloja ja vahingoittivat poliisiautoja. Laajamittaista omaisuuden tuhoamista ei sunnuntai-iltana nähty.

Noin 40 prosenttia Milwaukeen suunnilleen 600 000 asukkaasta on mustia. Musta väestö asuttaa etenkin kaupungin pohjoisosaa.

Vuonna 2014 Milwaukeessa järjestettiin enimmäkseen rauhanomaisia protesteja sen jälkeen, kun valkoinen poliisi ampui aseettoman, mielenterveysongelmista kärsineen mustan miehen.

Ampumisen jälkeen Yhdysvaltain oikeusministeriö ei kuitenkaan tutkinut Milwaukeen poliisin toimintaa yhtä kattavasti kuin mitä tehtiin esimerkiksi Fergusonissa Missourissa. Siellä 18-vuotiaan Michael Brownin ampuminen nostatti laajoja, mellakoiksi muuttuneita mielenosoituksia.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi