Hyppää sisältöön

Saksalaislehden tiedesensaatio: Lähintä aurinkokunnan ulkopuolista tähteä kiertää elinkelpoinen planeetta

Useimmat aurinkokunnan ulkopuoliset planeetat sijaitsevat niin kaukana meistä, ettei niitä voida mitenkään saavuttaa näköpiirissä olevalla teknologialla.

Proxima Centauri -tähti. Kuva: NASA

Tutkijat ovat jo muutaman vuosikymmenen ajan etsineet – ja löytäneet – planeettoja oman aurinkokuntamme ulkopuolelta. Niitä on tähän mennessä tilastoitu noin 3 500.

Vain osa näistä eksoplaneetoista kiertää tähteään vyöhykkeellä, jolla elämän syntyminen olisi mahdollista. Nekin kaikki sijaitsevat käytännössä niin kaukana universumissa, että tarkemman tiedon saaminen mahdollisesta elämästä on enemmän kuin kiven takana.

Saksalainen Der Spiegel -lehti kirjoittaa kuitenkin uudesta tutkimuksesta, joka voi tuoda aurinkokunnan ulkopuolisen elämän ulottuvillemme.

Lehden mukaan tutkijat ovat havainneet, että Maan kaltainen planeetta kiertää Proxima Centauri -tähteä. Proxima Centauri on lähinnä Aurinkoa oleva tähti ja sijaitsee vain 4,24 valovuoden päässä kotikonnuiltamme.

Noin sata vuotta sitten ensimmäisen kerran havaittu Proxima Centauri on punainen kääpiötähti ja osa kolmen tähden järjestelmää.

Der Spiegelin lähteen mukaan löytö tehtiin Euroopan eteläisen observatorion ESO:n Chilessä sijaitsevalla La Sillan observatoriolla, ja siitä on määrä kertoa kuun lopulla.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema ESO:n edustaja kieltäytyi kommentoimasta saksalaislehden uutista.

ESO:n observatorio kertoi myös vuonna 2012 löytäneensä eksoplaneetan samasta tähtijärjestelmästä, mutta myöhemmin löytö osoittautui virheelliseksi.  Uuden löydön olisi tehnyt sama työryhmä, mutta Der Spiegelin lähteen mukaan se luottaa tällä kertaa vahvasti havaintoonsa.

Venäläismiljardöörin avaruushanke voi tuoda lisätietoa yllättävän pian

Venäläinen miljardööri Juri Milner kertoi muutama kuukausi sitten aikeestaan lähettää kokonainen laivasto minikokoisia avaruusluotaimia etsimään elämää lähellä Proxima Centauria sijaitsevan Alfa Centaurin ympäriltä.

Muun muassa kosmologi Stephen Hawkingin ja Facebookin omistajan Mark Zuckerbergin tukemassa hankkeessa on ajatuksena, että miniluotaimet yltäisivät noin viidennekseen valon nopeudesta. Näin ne voisivat saavuttaa tähtijärjestelmän noin 20 vuodessa.

Tällä hetkellä nopeimmalta avaruusalukselta kuluisi matkaan 30 000 vuotta.

Viime vuonna Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi löytäneensä toistaiseksi eniten Maata muistuttavan eksoplaneetan. Kepler 452b -nimisellä planeetalla saattaa olla toimivia tulivuoria, valtameriä ja sen vuosi kestäisi 385 päivää.

Ainoa ongelma on, että se sijaitsee peräti 1 400 valovuoden päässä Maasta. Niin kauas ihmisikunta tuskin yltää ainakaan vielä pitkiin aikoihin.

Der Spiegelin uutisesta (siirryt toiseen palveluun) kirjoittavat useat netin tiedejulkaisut, englanniksi muun muassa  Universe Today (siirryt toiseen palveluun) ja phys.org. (siirryt toiseen palveluun) Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Tiedetuubi. (siirryt toiseen palveluun)

.
.