Entisessä pappilassa asuva ja yrittävä saa tottua niin ikkunoista kurkkiviin uteliaisiin kuin muisteloihinkin – ja se sopii

Neljä vuotta tyhjillään ollut Punkaharjun pappila sai uudet asukkaat ja yrittäjät, joille jo alkutaival uudella kotiseudulla on ollut lupaava. Pappilan sisustuskahvilaan ovat löytäneet niin paikalliset kuin turistitkin.

pappilat
Punkaharjun entinen pappila ja sen uudet asukkaat Jaana Lundberg ja Rauno Koitermaa.
Tanja Perkkiö / Yle

Orasaarentie erkaantuu Kesälahdentieltä ja kapea kannas vie kulkijan saareen. Kyltit kertovat, että täällä on seurakunnan leirikeskus ja pappila. Valitaan pappilan tienhaara ja noustaan mäelle. Pihapiirissä on pikkuinen vihreä puoti, isompi vihreä talo ja suuri keltainen puutalo. Sen täytyy komeine kaarevine kattoikkunoineen olla se entinen pappila.

Täällä asuvat ja yrittävät Jaana Lundberg ja Rauno Koitermaa. Sulkavalaisjuurinen Jaana ja joensuulaislähtöinen Rauno olivat etsineet paikkaa, jossa yhdistää Jaanan huonekalujen kunnostamisen, entisöinnin ja verhoilun ammattitaito ja Raunon monipuolinen ravintola-alan tausta. Punkaharjun seurakunnan liityttyä Savonlinnaan tyhjillään ollut pappila oli tilana liikeideaan sopiva ja pariskunta muutti pihapiiriin keväällä.

Muutaman kuukauden pintaremontin jälkeen pappila avautui asiakkaille. Talo on hyvässä kunnossa ja sijainti on upea. On hämmästyttävää, että se oli niin kauan tyhjillään. Lundbergille ja Koitermaalle pappila on löytö. Vaikka he eivät ole markkinoineet yhteisyritystään juuri lainkaan, tuljoita on ollut. Punkaharjun matkailussa on paljon positiivista imua, vaikka Hotelli Punkaharju, keulakuvanaan Saimi Hoyer, ovat vetäneet suurimman huomion julkisuudessa.

– Meillä on tässä open house -idea eli huonekalut ovat täällä kuin kodissa, mutta myytävinä. Ja on kätevää jäädä samalla kahvittelemaan, selittää Koitermaa.

Kaikki on lähellä

Huonekalujen kunnostamisen ammattilasella ja verhoojalla Jaana Lundbergillä on piharakennuksessa verstas ja työtilatkin. Ja ympäröivässä saaressa marjastus- ja sienestyspaikat.

– Luovassa työssä tällä upealla luonnolla on merkitystä. Siinäkin mielessä tosin olemme avoin talo, että joskus olemme olleet illalla kotona ja ihmiset ovat tulleet kurkkimaan ikkunoista, nauraa Jaana.

Rauno kertoo, että joka päivä jollain kahvilan asiakkaalla on kerrottavanaan tarina siitä, että on vieraillut pappilassa kirkkoherranvirastoasioissa tai muuten. Punkaharjulaisille talo vaikuttaa olevan tärkeä ja tuttu.

Siinäkin mielessä tosin olemme avoin talo, että joskus olemme olleet illalla kotona ja ihmiset ovat tulleet kurkkimaan ikkunoista

– Talven aikana täytyy vielä paneutua keräämään tietoa täällä asuneista papeista ja toivottavasti ihmiset kertovat myös lisää, vanhoista valokuvista olisimme tosi kiitollisia, sanoo Rauno Koitermaa.

– Minä keskityn entisöintiin ja tilaustöihin, jouluksi otamme myyntiin siihen liittyvää sisustustavaraa, kertoo Jaana Lundberg.

Mutta tätäkin ensimmäistä kesää Punkaharjun pappilassa on vielä jäljellä. Koitermaa ja Lundberg haluavat asettua harjumaisemiin pitkäaikaisesti.

– Emme ole ehtineet vielä edes kalaan, mutta mukavinta on, että asiakkaat löysivät meidät näin pian, pappilan yrittäjäkaksikko sanoo.