Hyppää sisältöön

Päihdekuntoutujien iloon uudesta kodista sekoittuu häpeää – "Kukaan ei selviä elämästä kolhuitta"

Päihdekuntoutujat Kaitsu ja Jukka ovat asuneet upouusissa kodeissaan reilun kuukauden. Uudella asuinalueella heidät on otettu vastaan hyvin, mutta kaupungin toisella puolella mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palveluyksikön rakentamista on vastustettu ankarasti. "Asenteet ovat nykyään kovia, ja se sattuu, kun osuu likelle", sanoo palveluesimies Liisa Rauhala.

Kuva: Riika Raitio / Yle

Kynnystien palvelukodissa Myllyjärvellä tuoksuu uudelta, on puhdasta ja siistiä. Hyvä järjestys jatkuu myös Kai Lehtioksan, 48, palveluasunnossa.

Kai Lehtioksa Kuva: Riika Raitio / Yle

25-neliöisen huoneen pääosassa ovat streot ja isot kaiuttimet: valtaosan päivästä mies käyttää musiikin kuunteluun.

– Sitten on sänky, poitsun rentoutumis- ja nukkumispaikka, Kaitsu, joka nimittää itseään poitsuksi tai klopiksi, lisää.

Kaitsu esittelee ylpeänä tyttärensä ylioppilaskuvaa, ja hän kertoo olevansa jo isoisäkin.

Yökukkuja ei ehdi aamupalalle

Kaitsu muutti uuteen asuntoon Sallaajärven palvelukodista Taka-Keljosta. Lähes kaksi vuosikymmentä eläkkeellä ollut mies on ehtinyt asua myös Väinönkadulla palveluasunnossa.

Kuva: Riika Raitio / Yle

– Oli tosi jees päästä muuttamaan ihan uuteen asuntoon. Parasta on, kun jokaisella on oma kämppä.

Myllyjärven ja Lohikosken ryhmäkodit korvaavat Taka-Keljossa vuosikymmeniä toimineen Sallaajärven. Niissä on asukaspaikkoja palvelukodeissa sekä tuettuja rivitaloasuntoja.

Kaitsu kertoo olevansa yökukkuja, joka harvoin osallistuu yhteiselle aamupalalle.

– Herään vasta kymmenen jälkeen. Tulee istuttua myöhään töllöttimen ääressä ja katsottua elokuvia.

Myös olympilaiset ovat pitäneet miestä hereillä.

Rivitalosta omaan asuntoon

Kynnystien rivitaloasunnoissa on melko päinvastainen rytmi. Kannonkoskelta palvelukotiin tullut Jukka Toivonen on illalla vällyjen alla kymmeneltä ja jalkeilla aamuviideltä.

Jukka Toivonen Kuva: Riika Raitio / Yle

Myös Jukka on Kaitsun tavoin ylpeä jälkikasvustaan.

– Minulla on 12-vuotias poika, joka pelaa jalkapalloa. Kun hän tulee käymään, täytyy tehdä ruokaa, muulloin käyn ruokalassa syömässä.

Aamupäivät asukkaat ovat Jukan mukaan ensimmäkseen omissa oloissaan, mutta ruokailun jälkeen lähdetään yhdessä kävelylle.

– Hyvin täällä viihtyy ja uni tulee aikaisin, koska lueskelen paljon.

Jukan on palata omaan asuntoon jossain vaiheessa, Kaitsu puolestaan siirtyy jossain vaiheessa asumaan rivitaloon.

Pienen pitäjän ystävällisyys

Kaitsulla ja Jukalla ei ole mitään moittiavaa elämässä Myllyjärvellä – asuinaluekin on ottanut päihde- ja mielenterveyskuntoutujat hyvin vastaan.

Kuva: Riika Raitio /Yle

– Kadulla tervehditään ja joskus jutellaankin, jos juteltavaa on, Jukka kertoo kohtaamisista.

Silti hän tietää, että kaupungissa joutuu helposti silmätikuksi. Elämä pienessä pitäjässä oli hänen mielestään helppoa ja ihmiset ystävällisiä.

Lohikoskella Lahjaharjuntien palvelyksikkö on vastustettu vielä rakentamisenkin aikana, ja sitä Jukka pitää "ilkeänä juttuna".

– Ihmisten on vaikea aloittaa siellä sitten hommat.

Lohikoskella vastustuksen takana on niin sanottu Nimby-ilmiö (siirryt toiseen palveluun), joka tarkoittaa sitä, että asuinalueella jo asuvat eivät halua lähialueelleen päihde- ja mielenterveyskuntoutujia.

Helpotusta hoitoonpääsyyn

Lohikosken ja Myllyjärven yksiköiden palveluesimies Liisa Rauhala, jota asukkaat kutsuvat Mammeliksi, pitää vastustajien ennakkoluuloja tyypillisinä.

Kuva: Riika Raitio / Yle

– Kukaan ei selviä elämästä kolhuitta. Päihde- ja mielenterveysongelmaisten ei koeta kuuluvan joukkoon, ja heitä vastaan käytetään sosiaalista valtaa, syrjitään. Mutta voiko ihminen enempää syyllistää itseään ja hävetä, kuin sellainen, jokoa tämän tien käynyt läpi.

Rauhala korostaa, etteivät mielenterveys- ja päihdeongelmat ole kenenkään oma valinta.

– Asenteet ovat nykyään kovia, ja se sattuu, kun se tulee likelle.

Rauhala toivoisi, että mielenterveys- ja päihdeongelmaisten hoitoonpääsy helpottuisi ja nopeutuisi, ja että esimerkiksi päihde- ja depressiohoitajian työnsarkaa yhdistettäisiin.

– Sekin on aika hurjaa, etteivät ammatti-ihmisten asenteet kuntoutujia kohtaan poikkea paljon tavallisten ihmisten asenteista. Sitä on ihan tutkittukin.

Kai Lehtioksaa, Jukka Toivosta ja Liisa Rauhalaa haastatteli Riika Raitio.