Auton töytäisemä karhu on hengenvaarallinen – Poliisi ihmeissään: "On menty tienlaitaan potkimaan makaavaa karhua"

Karhukanta on vahvistunut viime vuodesta. Lauantaina alkava metsästykausi vilkastuttaa karhujen liikehdintää.

Kotimaa
karhu juoksee kohti kuvaajaa
Lassi Kujala

Suomen karhukanta on kasvanut viime vuodesta, ja samaa tahtia on kasvanut karhukolareiden riski.

– Se on aika yksinkertaista matematiikkaa, kun liikennemäärät eivät ainakaan vähene ja kanta vahvistuu, sanoo vanhempi konstaapeli Jouni Kärki Itä-Suomen poliisista.

Karhun aiheuttamia liikenneonnettomuuksia ei erikseen tilastoida, koska ne ovat paljon harvinaisempia kuin esimerkiksi hirvikolarit. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan valtakunnallisesti karhujen määrä on kuitenkin noin 15 prosenttia viime vuotta suurempi, eli Suomen karhukanta on tänä syksynä 1720–1840 yksilöä. Eniten karhuja on itäisessä Suomessa.

– Ainakin Etelä-Savossa tilanne on ollut karhukolarien suhteen poikkeuksellinen. Toukokuusta lukien karhukolareita on sattunut ainakin neljä, kun aiemmin on ollut ehkä yksi kolari vuodessa, Kärki sanoo.

Viimeksi auto törmäsi karhuun Etelä-Savossa lauantaina Joroisissa.

Pysyttele autossa kolarin jälkeen

Karhuun törmänneet kuljettajat harvoin loukkaantuvat vakavasti, koska karhu on matala eläin, jonka keho on auton keulan korkeudella. Vaara ei kuitenkaan pääty itse törmäykseen. Usein onnettomuudet sattuvat hämärässä tai pimeässä, ja kuljettajalle tulee kiusaus lähteä autosta ulos ottamaan tilanteesta selkoa.

– Sellaista on ollut, että on menty potkimaan tienlaidassa makaavaa karhua, että onko se hengissä vai ei. No, onneksi ei ole ollut, mutta pitäisi muistaa, että loukkaantunut karhu on vaarallinen eläin.

Karhujen liikehdintä on lähiaikoina vilkastumaan päin, koska karhunmetsästyskausi alkaa ensi lauantaina.

– Jos ajaa karhukolarin, niin autosta ei pidä poistua. Ensin pitää ottaa ylös tarkka sijainti, sitten pysäyttää auto johonkin turvalliseen lähellä sijaitsevaan paikkaan ja soittaa hätäkeskukseen, Kärki sanoo.

– Erityisesti teroittaisin tarkan sijainnin merkitystä. Se on ensisijaisen tärkeää, kun mahdollisesti loukkaantunutta eläintä lähdetään jäljittämään.