1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Juha Sipilälle satelee paperikirjeitä – kirjailijat kritisoivat turvapaikkapolitiikkaa

Pääministeri Juha Sipilälle on kolahtanut postitse jo yli sata kirjettä, joissa vaaditaan muutosta Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Kampanjan perustajien mukaan linja on kiristynyt jo liian tiukaksi.

kulttuuri
Merete Mazzarella ja Monika Fagerholm.
Merete Mazzarella ja Monika Fagerholm.Mauri Ratilainen / AOP ja Yle

Kirjailijat Monika Fagerholm ja Merete Mazzarella eivät enää halunneet seurata sivusta Suomen turvapaikkapolitiikkaa. Linja on heidän mielestään kiristynyt jo liian tiukaksi.

Fagerholmin ja Mazzarellan mielestä sanoista piti ryhtyä tekoihin. Lopulta kirjailijat päättivät kirjoittaa perinteiset paperikirjeet pääministeri Juha Sipilälle.

Kirjekampanja levisi nopeasti, kun ruotsinkieliset kirjailijat, taiteilijat ja akateemikot tarttuivat kyniinsä. Oman kirjeensä ovat kirjoittaneet muun muassa kirjailijat Kaj Korkea-aho ja Mårten Westö, dramaturgi ja ohjaaja Marina Meinander ja emeritusprofessori Lars Hertzberg.

Tähän mennessä Juha Sipilälle on lähetetty yli sata kirjettä.

"Tässä mennään rajan ylitse"

Maahanmuuttoviraston muutettua arvioitaan Irakin, Somalian ja Afganistanin turvallisuudesta, kielteisten turvapaikkapäätösten määrä on liki tuplaantunut. Monika Fagerholmille viimeinen niitti oli heinäkuussa sosiaalisessa mediassa julkaistu kielteinen turvapaikkapäätös (siirryt toiseen palveluun).

Päätöksestä käy ilmi, että Maahanmuuttovirasto katsoo irakilaismiehen joutuneen kotimaassaan Isisin vainon kohteeksi sekä armeijan vangitsemaksi ja kiduttamaksi. Silti lopputulemana oli kielteinen turvapaikkapäätös.

– Saan koko ajan kuulla lisää tällaisia toinen toistaan hurjempia tarinoita. Tässä mennään rajan ylitse, kun instanssin nimissä lähetetään ihmisiä kuolemaan. Vastuu näiden ihmisten turvallisuudesta on silloin meillä kaikilla, sanoo Monika Fagerholm.

Paperikirje sähköpostia vahvempi

Kirjekampanjan käynnistäneet Fagerholm ja Mazzarella ovat julkaisseet omat kirjeensä myös Facebookissa. Niin on tehnyt moni muukin kirjeen kirjoittanut. Vaikka sosiaalinen media on helpottanut kampanjan leviämistä, varsinaiseksi toteutustavaksi valittiin silti perinteinen kirje.

– Sähköposteja tulee ja menee. Niitä on myös helppo poistaa. Valtioneuvostoon saapuvat paperikirjeet kuitenkin rekisteröidään, sanoo Fagerholm.

Kampanjan tarkoituksena on Fagerholmin mukaan saada aikaan kysymysten ja kirjeiden tulva, joka patistaisi pääministeri Juha Sipilän kommentoimaan aihetta.

– Penäämme lopullista vastuunkantajaa. Jos luotetaan Maahanmuuttoviraston päätöksiin, pitäisi myös pystyä henkilökohtaisesti takaamaan, ettei näille turvapaikanhakijoille tapahdu mitään, toteaa Fagerholm.

Toistaiseksi pääministeri ei Fagerholmin mukaan ole kommentoinut kirjeitä.

Kampanja synnyttää kampanjan

Muutamassa viikossa suomenruotsalaisten kulttuurivaikuttajien masinoimasta kampanjasta on kehittynyt näkyvä liike. Myös ruotsinkielinen media on tarttunut aiheeseen. Nyt Monika Fagerholmin toiveena on, että suomenkielisetkin tarttuisivat kyniinsä.

– Kampanja ei ole vain kirjailijoita tai taiteilijoita varten. Kuka tahansa voi kirjoittaa. Oman kirjeeni kirjoitin ennen kaikkea Suomen kansalaisena, sanoo Fagerholm.

Fagerholmin ja Mazzarellan kirjekampanja on synnyttänyt jo rinnakkainen kampanja. joka myös kritisoi turvapaikkapolitiikkaa. We see you -kampanjalla halutaan ilmaista päättäjille, että heidän tekemänsä politiikka huomataan. Yksi kampanjan perustajajäsenistä teki kirjeestään pääministerille myös laulun ja julkaisi sen verkossa (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi