Hyppää sisältöön

Stetsonin kehtaa taas pistää päähän – Tuomo & Markus tekevät kunniaa americana-musiikille

Americana eli folkia, kantria ja rokkia yhdistävä perinnemusiikki on saanut vahvan suurlähettilään Suomesta. Tuomo & Markus -niminen duo on tehnyt ylistetyn albumin, johon haettiin oikeaa tunnelmaa Arizonan erämaasta. Etunimien takaa löytyy kaksi tinkimätöntä muusikkoa.

Markus Nordenstreng. Kuva: Outi Kuitunen / Yle

Tuomo Prättälä ja Markus Nordenstreng on epätodennäköinen duo, niin erilaiset ovat miesten musiikilliset taustat. Prättälä on kouluja käynyt jazz- ja soul-musiikin taitaja, Nordenstreng itseoppinut rock-mies. Tyylilajien väliin jää kuitenkin harmaa alue, jossa kumpikin tuntee olonsa kotoisaksi.

– Rakastamme molemmat anglo-amerikkalaista musiikkikulttuuria, Dylania, the Bandiä, Grateful Deadiä. Olemme vain ammentaneet sen eri puolilta, selittää Markus Nordenstreng.

Americana ei tarkoita, että hyväksyn USA:n ulkopolitiikan.

Markus Nordenstreng

Nordenstrengillä olisi yhtä ja toista opetettavaa maabrändityöryhmille ja viennin edistäjille. Maailmalla liikkuessaan hänellä on ihmeellinen taito tutustua ihmisiin ja avata ovia, joita muut eivät hoksaa edes kolkuttaa.

Kantrilegenda Kris Kristoffersson, Dylanin luottomuusikko Levon Helm, indiesuuruus Wilco - Nordenstreng on soittanut heidän kaikkien kanssa.

– Ehkä olen sosiaalisesti lahjakkaampi kuin suomalaismuusikko keskimäärin. Usein myös sattumalla on sormensa pelissä. Olen törmännyt ihmisiin, joiden kautta on syntynyt kontakteja toisiin ihmisiin.

Tuomo Prättälä. Kuva: Outi Kuitunen / Yle

Äänitykset erämaan Abbey Roadissa

Markus Nordenstrengin verkostoja tarvittiin myös hiljattain julkaistunTuomo & Markus: Dead Circles-albumin synnyssä. Levy äänitettiin Tucsonissa, Arizonassa.

Nordenstrengin suhteilla mukaan saatiin joukko nimekkäitä amerikkalaismuusikoita, muun muassa Calexico- ja Wilco-yhtyeistä.

– Olimme Tucsonissa keikalla amerikansuomalaisten FinnFest-tapahtumassa. Markus tiesi kaupungin kehutun Wavelab-studion ja päätimme tsekata, olisiko siellä mahdollista äänittää jotain. Onnistuihan se, eikä studio ollut edes kallis, Tuomo Prättälä muistelee.

Nordenstrengin suhteilla mukaan saatiin joukko nimekkäitä amerikkalaismuusikoita, muun muassa Calexico- ja Wilco-yhtyeistä. Ydin juontaa kuitenkin amerikkalaisesta laulaja-lauluntekijä -perinteestä.

– Laulu, kitara ja piano olivat kaiken lähtökohta. Vasta kun ne oli äänitetty, aloimme kasata ympärille muuta bändiä, kertoo Nordenstreng.

Oleellinen vaikutus levyn tunnelmaan ja äänimaailmaan oli äänityspaikalla.

– Wavelab-studio on yhtä suurta tilaa, johon on mahdutettu myös äänitarkkaamo. Joka paikka on täynnä hienoja soittimia: analogisia syntikoita, hammond-urkuja, vibrafoneja, joita kaikkia tietysti hyödynsimme, muistelee Prättälä.

Wavelab-studio Arizonan erämaassa on kuin Lontoon Abbey Road tai Elviksen Sun Studio - sillä on legendaarinen maine muusikoiden keskuudessa.

- Studiossa on vanhan ajan meininkiä. Äänittäjät on mahtavia persoonia, jotka käyttävät yhä kaksituumaista magneettinauhaa. Mesta, fiilis, instrumentit ja tietysti muusikot vaikuttavat tekemiseen. Kun Jacob Valenzuela soittaa mariachi-trumpettia, ei sellaista soundia härmässä kuule, selittää Nordenstreng.

Bushin aikana americana oli rasite

Dead Circles -albumi on herättänyt kiinnostusta ja saanut mairittelevat arviot. Prättälä ja Nordenstreng ovat luonnollisesti tyytyväisiä - ja myös hieman häkeltyneitä.

– Pitkään alalla olleena tiedän, ettei kiitos aina riipu vain levyn laadusta. Moni hyvä albumi jää vaille huomiota. Paavo Väyrysen sanoin: Se on mediapeliä, virnistää musiikkitoimittajanakin työskentelevä Nordenstreng.

Markus Nordenstreng. Kuva: Outi Kuitunen / Yle

Dead Circles -albumin hyvä vastaanotto kuitenkin kertoo, että americanaan eli folkiin, kantriin, bluesiin ja rock n`rolliin pohjaava musiikki kiinnostaa Suomessa. Aina ei näin ei ole ollut.

– Americana-termi yhdistettiin amerikkalaisuuden ihailuun. Se ei ollut hirveän "in" George W. Bushin aikana. Itsekin koin sen karvaasti, kun esiinnyin stetson päässä levyn kannessa. Ajateltiin, että hyväksyn Yhdysvaltain ulkopolitiikan. Onneksi ihmiset ovat vähitellen oppineet erottamaan asiat toisistaan, huokaa Nordenstreng.

Paola Suhonen, hengenheimolainen

Levyprojekti paljasti Tuomo Prättälästä uuden puolen. Arizonan autiomaa inspiroi muusikon kuvaamaan musiikkivideon.

– Harrastan valo- ja videokuvausta. Vapaapäivinä ajelimme ympäri Tucsonia ja erämaata ja kuvasin näkymiä. Niistä editoimme lievästi psykedelisen kokonaisuuden.

Tuomo Prättälä. Kuva: Outi Kuitunen / Yle

Prättälän mielestä musiikkivideoilla on yhä merkitystä, vaikka MusicTV:n kulta-aika onkin kaukana 80-luvulla.

– YouTube on käsittääkseni isoin musiikin kuuntelun kanava. On väliä, mitä sulla siellä on.

Myös vaatesuunnittelijana tunnettu Paola Suhonen ohjasi musiikkivideon Tuomo & Markuksen biisistä.

– Paolakin on Markuksen tuttuja. Hän on opiskellut elokuvaohjaajaksi Yhdysvalloissa ja kuvannut vaatemainosvideoita Arizonan kaltaisissa maisemissa. Americana näkyy Paolan vaatesuunnittelussa ja myös musiikkimakumme kohtaa. Oli ihan luontevaa, että hän ohjasi videon, selittää Prättälä.

Prättälä ja Nordenstreng aikovat vielä palata levyn syntysijoille. Dead Circles -albumi on tarkoitus julkaista myös Yhdysvalloissa ja samalla Tuomo & Markus aikoo kiertää ympäri Amerikkaa. Siis viedä jenkeille heidän omaa musiikkiaan, eikö hirvitä?

– En kokenut rimakauhua, kun soitimme kantrin kehdossa, Nashvillen Grand Ole Opry -areenalla. Amerikka on iso maa ja koostuu monista kulttuurisista sirpaleista. Yleisölle on lopulta samantekevää, oletko kotoisin Columbus Ohiosta vai Helsinki Finlandista, sanoo Markus Nordenstreng.