1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mika Salo nykyautourheilusta: Huipulle tähyävän pitää olla jo teininä ammattilainen

Autourheilun huipulla yhä vaikuttavan entisen formula-tähden Mika Salon mukaan on sääli, että yhä nuoremmat istutetaan formuloiden rattiin. Samaa mieltä on muun muassa Suomen ensimmäinen autourheiluvalmentaja Jaakko Markula.

Kotimaan uutiset
Mika Salo
Tapio Termonen / Yle

Entinen formulatähti Mika Salo kritisoi autourheilun nykytrendiä, jossa yhä nuoremmat kuljettajat valtaavat autourheilun huippusarjoja. Salon mukaan huipulle ei pääse, ellei sitoudu jo teini-ikäisenä ammattilaissarjoihin. Taustalla on lajin sääntömuutokset.

On vaikea saada tuon ikäisen kaverin ymmärtämään, että sun pitää olla täysin tosissaan tai vaan harrastaa.

entinen F1-kuljettaja Mika Salo

– Nykyään kaverit saa 15-vuotiaana ajaa formuloita. On vaikea saada tuon ikäisen kaverin ymmärtämään, että sun pitää olla täysin tosissaan tai vaan harrastaa. Päätös pitää tehdä tosi aikaisin, Salo sanoo.

Hän käyttää esimerkkinä Formula 1 ajavaa 18-vuotiasta Max Verstappenia, joka voittaa jo osakilpauluja. Toisaalta Salo tuntee 25-vuotiaita työttömiä formula-kuljettajia.

– Aikaisemmin kukaan ei edes ajanut 25-vuotiaana Formula 1 -kisoissa. Se on sääli, että vanhat kokeneemmat kuskit jäävät sivuun aika nopeasti, Salo sanoo.

Liian raju ajopeli lapselle

Salo saa ajatuksilleen tukea myös suomalaisen autourheilun kattojärjestöstä AKK-Motorsportsista. Autourheilun parissa pitkän uran tehneen ja Suomen ensimmäisenä autourheiluvalmentajana toimineen Jaakko Markulan mielestä ikärajojen alentaminen formuloissa on ollut aikoinaan iso virhe.

Se on väärin, että lapset ajavat autoa, joka kulkee melkein kolmeasataa.

Jaakko Markula, FIA-karting hallituksen jäsen

Markula vaikuttaa edelleen kansainvälisen autourheiluliiton karting-lajiliiton CIKFIA:n hallituksessa sekä AKK Motorsportin kartingin lajiryhmässä. Hänen mielestään formula on 15-vuotiaalle liian raju ajopeli, vaikka autot ovatkin nykyään entistä turvallisempia.

– Se on väärin, että lapset ajavat autoa, joka kulkee melkein kolmeasataa. Pelkällä taidolla ja lahjakkuudella ei ajeta. Tarvitaan myös kokemusta, Markula sanoo.

Lue seuraavaksi