Jari Aarnion kohtalo ratkeaa marraskuussa – käräjäoikeus antaa huumejutun tuomion

Saako syyttäjä vaatimuksensa läpi ja Jari Aarnio tuomitaan 11 vuodeksi vankeuteen? Vai katsooko Helsingin käräjäoikeus, että Aarnion tuomitsemiselle ei ole riittäviä perusteita? Tämä selviää marraskuun alussa.

Kotimaa
Jari Aarnio
Jari AarnioKalevi Rytkölä / Yle

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomion Helsingin huumepoliisin entisen päällikön, Jari Aarnion huumeoikeudenkäynnissä marraskuun ensimmäisenä päivänä. Tuomio tulee käräjäoikeuden mukaan olemaan laaja.

Poikkeuksellisen laaja huume- ja virkarikosoikeudenkäynti päättyi maaliskuun lopussa.

Helsingin käräjäoikeus ilmoitti jo tuolloin tarvitsevansa aikaa ratkaisun ja perusteluiden laatimiselle ja kertovansa tuomion antamisen ajankohdasta elokuun puolivälissä.

Syyttäjä vaati aluksi 13 vuotta vankeutta

Syyttäjä vaati Aarniolle tynnyrijutussa vähintään 11 vuotta vankeutta muun muassa kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeistä virkarikoksista. Oikeudenkäynnin alkaessa Aarniolle vaadittiin 13 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjä kohtuullisti rangaistusvaatimustaan, sillä Aarnio on jo tuomittu vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeistä petoksista ja virka-aseman väärinkäytöstä Trevoc-oikeudenkäynnissä.

Aarnio ja syyttäjä valittivat päätöksestä ja Trevoc-oikeudenkäynti jatkuu Helsingin hovioikeudessa.

Mikäli Aarnio tuomitaan tynnyrijutussa yli kahden vuoden mittaisen rangaistukseen, syyttäjä haluaa, että hänet vangitaan heti.

Puolustus kiisti kaikki syytteet

Mikäli Aarnio tuomitaan, Aarnion avustaja Riitta Leppiniemi on vaatinut, että rangaistusta alentavana tekijänä pitää ottaa huomioon se, että Aarnio oli pitkään eristettynä. Aarniota pidettiin tutkintavankeudessa kaksi vuotta ennen kuin hänet vapautettiin marraskuussa 2015.

Puolustus myös vaati, että Aarniota ei saisi vangita välittömästi, vaikka hänelle tulisi yli kahden vuoden rangaistus.

Puolustus kiisti kaikki syytteet koko oikeudenkäynnin ajan.

Jutun pääkäsittely valmisteluineen kesti yhteensä 96 päivää. Kirjallisia todisteita esitettiin yhteensä hieman alle 3 000 ja oikeudessa kuultiin yhteensä 155 henkilöä.

Poikkeuksellista jutussa oli myös se, että esitutkinta jatkui pääkäsittelyn ajan, ja uutta aineistoa kertyi maaliskuun loppupuolelle asti.