1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pensasmustikalla uskolliset fanit – kaikki eivät halua metsään hirvikärpästen armoille

Metsissä mustikkasato on ollut hyvä, mutta pensasmustikan suosio jatkuu tasaisena. Varsinais-Suomi on parasta viljelyaluetta sääolosuhteiden vuoksi.

luonto
Pensasmustikkaa kasvamassa Salossa.
Pensasmustikkaa kasvamassa Salossa.Minna Rosvall / Yle

Pensasmustikalla on uskolliset käyttäjänsä, vaikka metsissäkin mustikkasato on hyvä. Jotkut kuluttajat pelkäävät hirvikärpäsiä tai villieläimiä eivätkä siksi uskaltaudu metsään, kerrotaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Pelätään villieläimiä kuten karhuja ja toisaalta kaikki marjastajat eivät kestä hirvikärpäsiä.

Tuija Tanska

– Metsään ei uskalleta mennä. Pelätään villieläimiä kuten karhuja, ja toisaalta kaikki marjastajat eivät kestä hirvikärpäsiä, kertoo erityisasiantuntija Tuija Tanska.

Pensasmustikan viljelelyala Suomessa on samalla tasolla kuin 2000-luvulla. Sitä viljellään yli 80 hehtaarilla. Varsinais-Suomi on pensasmustikan tärkeintä tuotantoaluetta. Viljelijöitä on 28, kun esimerkiksi Satakunnassa pensasmustikan tuottajia on vain 7.

Salolaistilalla pääsatokausi käynnissä

Salossa, Kuusjoen Raatalassa, kasvaa noin 7 000 pensasmustikan tainta. Yrittäjä Katri Paakki on pellolla viiden poimijan kanssa. Viikonlopun sateen jälkeen täytyy saada marjaa talteen. Kysyntä on kova.

– Tälläkin hetkellä varasto on tyhjä, kun ei ole päästy poimimaan sateiden takia. Kaikki on mennyt, mikä on tullutkin, kertoo Paakki ja seuraa huolestuneensa pilvien liikkeitä.

pensasmustikkayrittäjä Katri Paakki
Yrittäjä Katri Paakki on tyytyväinen pensasmustikkasatoon.Minna Rosvall / Yle

Viljelijä kertoo, että pensasmustikat pitää pystyä poimimaan kuivina. Tämän päivän aluksi työntekijät kyyristyvät matalien, vähälehtisten pensaiden ääreen. Marjojen pinnalta on kohta aamukastekin kuivunut.

Kovat pakkasetkaan eivät haittaa

Katri Paakki hankki valmiin pensasmustikkatilan pari vuotta sitten miehensä kanssa. Pensasmustikan viljelyssä kallista on juuri tilan perustaminen. Marjapensaiden juuret pitää kattaa, kastelujärjestelmä tarvitaan, ja pensaita ympäröi tiheä aita.

Nämä ovat peurojen herkkua ja jäniksiä täällä on ollut, mutta ne eivät paljon saa tuhoa aikaiseksi kuitenkaan.

Katri Paakki

– Nämä ovat peurojen herkkua ja jäniksiä täällä on ollut, mutta ne eivät paljon saa tuhoa aikaiseksi kuitenkaan, kertoo Paakki.

Viime talven kovista pakkasista tilalla selvittiin kunnialla, vaikka muilla viljelijöillä oli pakkastuhoja.

– Tuolla alapellolla on alavampaa maata. Siellä se ei oikein menesty. Sieltä menevät taimet vaihtoon. Varsinais-Suomessa kasvukauden lämpösummat ovat niin hyvät, että pensasmustikka ehtii kypsyä. Toisin on pohjoisessa, pohtii Paakki.

Poiminta on hidasta käsityötä

Ohrakasken tilalla satokausi on noin puolessa välissä. Sato on ollut parempi kuin viime vuonna. Sadonkorjuun hoitaa viisi poimijaa.

Pensasmustikan poimija.
Pensasmustikka poimitaan käsin.Minna Rosvall / Yle

– Pensasmustikka poimitaan ihan yksitellen käsin. Marjat valmistuvat eri aikaan eli raakileita on vielä ja kypsiä seassa. Näitä pensaita poimitaan kolmatta kertaa. Ihan viimeiset marjat kypsyvät joskus syyskuun lopulla, kertoo Katri Paakki.

Marjan suosio syy on viljelijän mielestä sen koko ja ulkonäkö.

– Monet laittavat tätä kakkujen päälle. Se on iso marja ja pysyy pakastettaessa kuivana eli se ei leviä kakun päälle. Jotkut kertovat syövänsä niitä kuin karkkeja.

Lue seuraavaksi