Suomalaispainija Petra Ollin taustatukijat lähtivät Rioon kannustamaan – "Henkilökohtaisesti odotan mitalia"

Menestyvän yrityksen velvollisuus on tukea urheilua taloudellisesti. Tätä mieltä on lammilainen toimitusjohtaja Hannu Saarinen. Paikallisesti yritysten taloudellisesta tuesta hyötyvät urheiluseurat. Maailman huipulla kilpailevat ammattiurheilijat saavat sponsorin avulla itselleen harjoittelurauhan. Olympialaisissa paikallisten sponsoreiden mainokset eivät saa näkyä, mutta henkistä tukea saa katsomosta käsin antaa.

Kuva: AOP

Lammilta maailman huipulle ponnistanut keihäänheittäjä Heli Rantanen on useasti kiitellyt saamansa tukea omalta paikkakunnaltaan. Tukea Rantanen sai niin taloudellisesti kuin henkisestikin.

Yksi tukijoista oli Lammilla toimiva ikkunatehdas. Kun omalta kylältä tähdättiin Atlantan olympialaisiin vuonna 1996, oli häntä tukemassa myös paikalliset yritykset.

– Oli itsestään selvää, että paikalliset menestyneet yrittäjät tukivat oman kylän Heliä, sanoo Lammin ikkunatehtaan toimitusjohtaja Hannu Saarinen.

Saarinen kokee, että tukea tarvitsevat myös uransa alkuvaiheessa olevat urheilijat sekä he, jotka urheilevat vain harrastuksena. Saarisen yritys onkin yksi Lammin urheiluseurojen tukijoista. Mutta Saarinen tukee yrityksineen myös maailman huipulle tähtäävää painijaa Petra Ollia.

Saarinen sanoo, että huippu-urheilussa on tärkeää luoda urheilijalle sellaiset puitteet, että päätoiminen harjoittelu on mahdollista.

Jos urheilija saa sponsoriltaan mahdollisuuden keskittyä lajiinsa, saa yritys vastineeksi esimerkiksi näkyvyyttä urheilijan kautta. Myönteiset mielikuvat urheilijasta rakentavat samanlaista mielikuvaa myös yrityksestä.

– Meille on tärkeää, että urheilijasta huokuu ja heijastuu yrityksen arvot. Sitä kautta yritys nähdään myönteisessä valossa, sanoo Saarinen.

”Henkilökohtaisesti odotan mitalia”

Lammin ikkunatehtaalta on maanantaina lähdetty Rioon seuraamaan kisoja. Myös Hannu Saarinen on mukana. Hänen mukaansa kisamatkan tarkoitus on ennen kaikkea antaa henkistä tukea kilpailijalle.

Odotukset ovat Saarisella korkealla. Olli on hänen mukaansa lahjakas, ja osoittanut kykynsä painissa useaan otteeseen.

– Henkilökohtaisesti odotan Petra Ollin voittavan mitalin.

Mutta pelkällä taidolla ei kisoja voiteta. Saarinen sanookin, että yhden ottelun lopputulos on monen asian summa, eikä kaikkeen voi vaikuttaa edes kovalla harjoittelulla.

– Kyllä tuurillakin on myös aina osuutensa, sanoo Saarinen.

Jos menestystä ei kuitenkaan tule, ei sponsorina toimiva yritys ole katoamassa Ollin elämästä.

– Arvokisoja ja vuosia on kuitenkin monta edessäpäin. Kyllä se menestys jossain vaiheessa kuitenkin tulee, sanoo Hannu Saarinen.