1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvavyöt

Liian moni näyttää huonoa esimerkkiä – turvavyö jää kiinnittämättä

Taajamaliikenteessä ajetaan huolestuttavan paljon ilman turvavyötä. Poliisin mukaan myös kännykkä on turhan usein käytössä ajon aikana. Kaakkois-Suomessa poliisi on tällä ja viime viikolla valvonut taajama- ja suojatieliikennettä erityisesti koulujen alkamisen vuoksi.

Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Taajamaliikenteessä ajetaan huolestuttavan paljon ilman turvavyötä. Poliisi on tällä ja viime viikolla valvonut taajama- ja suojatieliikennettä koulujen lähistöllä. Tarkkailussa on ollut muun muassa turvalaitteiden, kuten turvavöiden käyttö.

– Ihmetyttää, miten paljon ihmiset ajavat ilman turvavyötä taajamissa, kun tiedetään, mikä turvavyön hyöty on nimenomaan taajamanopeuksissa, sanoo ylikomisario Jukka Lankinen Kaakkois-Suomen poliisista.

Liikenneturvan mukaan jo 50 kilometrin tuntivauhdissa ihmisen törmäyspaino kolarissa on 40-kertainen, joten iskeytymistä tai autosta ulos sinkoutumista ei pysty esimerkiksi käsillään estämään.

Turvavyöttä ajamisesta poliisi joutui viime viikolla antamaan Kaakkois-Suomen alueella 85 rikesakkoa.

Poliisin mukaan eniten joudutaan huomauttamaan nimenomaan aikuisia. Lapset ovat yleensä turvallisesti turvavöissään takapenkillä.

Liikenneturvan seurannan mukaan vuonna 2015 etupenkillä matkustavista 93 prosenttia käytti turvavyötä taajamassa ajettaessa.

Matkapuhelin kourassa, tietä ei anneta

– Toinen, mikä ei ketään yllätä, on matkapuhelimen käyttö ajon aikana. Se vie tarkkaavaisuutta ajamisesta, jos viestiä näpytetään, ylikomisario Jukka Lankinen sanoo.

Myös matkapuhelimen käytöstä ajon aikana annettiin viime viikolla Kaakkois-Suomessa 85 rikesakkoa.

Komisarion mukaan heikolla mallilla on myös esteettömän kulun antaminen jalankulkijalle suojatiellä. Liian usein autoilija katsoo oikeudekseen ajaa ensin, vaikka jalankulkija olisi astumassa suojatielle.

Poliisi keskittää valvontaa tasaisesti eri koulujen lähistöille. Poliisi ei listaa risteyksiä tai muita paikkoja, jotka olisivat liikenteessä vaarallisempia kuin toiset.

Lasten vanhemmat suurin riski

Kymenlaaksossa koulut alkoivat Miehikkälässä, Virolahdella, Kouvolassa ja Iitissä viime viikolla. Tiistaina koulutielle käydään Kotkassa, Pyhtäällä ja Haminassa. Poliisin ohje koulujen alkaessa on pudottaa nopeuksia myös taajamissa ja unohtaa kännykkä ajon ajaksi.

– Näin pitäisi toimia aina, mutta koulujen alkaessa tätä on hyvä jäntevöittää. Liikenteeseen on tullut lapsia, jotka eivät vielä osaa liikennesääntöjä ja voivat käyttäytyä arvaamattomasti, ylikomisario Jukka Lankinen sanoo.

Malttia toivotaan myös koululle suuntautuvaan liikenteeseen.

– Lasten vanhemmat voivat olla se suurin riski koulujen lähellä aamuliikenteessä, kun he tuovat kiireessä lapsiaan kouluun, Lankinen sanoo.